Direct naar artikelinhoud

Nieuwe therapie tegen migraine op komst

Er is een compleet nieuwe behandeling van migraine in de maak, zo bevestigen experts. Met behulp van antilichamen wordt het eiwit uitgeschakeld dat mee de hoofdpijnen veroorzaakt. 'Dit is een belangrijke doorbraak.' Zowat 10 procent van de bevolking heeft last van migraine.

In tegenstelling tot de middelen tegen migraine die vandaag bestaan, gaat het om een biologische aanpak. "De voorbije jaren hebben we een steeds beter zicht gekregen op de biologische processen die mee de hoofdpijnen in de hand werken", legt professor Koen Paemeleire (dienst Neurologie UZ Gent) uit. "De nieuwe behandeling is gebaseerd op die inzichten."

Onderzoek wees eerder uit dat het eiwit CGRP (calcitonin gene-related peptide) een belangrijke rol speelt bij de stoornis. "Tijdens een migraineaanval komen bepaalde stoffen vrij. Studies hebben aangetoond dat het bloed dat uit de hersenen stroomt tijdens zo'n aanval meer CGRP bevat."

Een belangrijk biologisch aanknopingspunt. "Een van de problemen in het verleden was dat migraine zo weinig tastbaar is, en dus voor ongeloof en onbegrip zorgt", legt Paemeleire uit. "Dankzij die laatste bevinding hebben we een duidelijke lichamelijke aanwijzing." Meer zelfs: toen patiënten dat eiwit kregen ingespoten, hadden ze meteen hoofdpijn. "Een duidelijk bewijs."

Het is dan ook het eiwit CGRP dat de hoofdrol speelt in de nieuwe therapie tegen migraine. "We willen ervoor zorgen dat het geen rol meer kan spelen", zegt de Gentse prof. "Daarvoor werden heel specifieke, gerichte antilichamen ontwikkeld. Die gaan dat eiwit blokkeren."

Met succes, zo blijkt uit de klinische studies die eerder plaatsvonden in de Verenigde Staten. De therapie deed het aantal migraineaanvallen merkelijk dalen. "Al ging het in dit geval nog om beperkte studies", legt professor Jan Versijpt (Neurologie UZ Brussel) uit. "Eind dit jaar moeten er grootschalige klinische proeven komen, wellicht ook in België."

Handenvol geld

Op dit moment zetten vier farmaceutische bedrijven in op deze behandeling, waaronder Eli Lilly en Amgen. Zijn de klinische proeven een succes, dan kunnen de bedrijven een vergunning aanvragen om hun product op de markt te brengen. Goedkoop zal een behandeling met antilichamen waarschijnlijk niet worden. Ook de bestaande therapieën tegen migraine kosten patiënten vaak handenvol geld, ondanks de uitbreiding van de terugbetaling de voorbije jaren.

"Belangrijk bij deze aanpak is dat het om een preventieve behandeling gaat", benadrukt Paemeleire. "Ze zorgt ervoor dat de aanvallen afnemen, terwijl de huidige therapieën vooral gericht zijn op het verlichten van de pijn." Een belangrijke doorbraak, benadrukt hij, al betekent dit niet dat migraine op termijn kan worden uitgeroeid. "Is CGRP het enige eiwit dat mee migraine veroorzaakt? Wellicht niet. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen."

Volgende week organiseren apothekersverenigingen APB en Ophaco samen met Novartis Consumer Health voor de derde keer de week van de migraine. Vandaag stellen ze nieuwe cijfers voor over het taboe dat nog steeds op de aandoening rust.

► 6-7