Direct naar artikelinhoud

Koningin Mathilde komt niet buiten

Koningin Mathilde gaat vanmiddag niet voorlezen in de bibliotheek van Laken, maar nodigt de kinderen uit in het paleis. Ze annuleerde ook een activiteit in Anderlecht. 'Ook het paleis past zich aan de veiligheidsmaatregelen aan.'

Het is een vaste, jaarlijkse afspraak die de koningin nog niet gemist heeft: in de Voorleesweek gaat ze ergens te lande voorlezen in een klas of een bibliotheek. Vandaag zou Mathilde dat doen in de Openbare Bibliotheek van Laken. Maar omwille van de terreurdreiging wordt de activiteit verplaatst naar het paleis.

"De kinderen waren al klaar met de voorbereiding. Daarom willen we de activiteit niet annuleren maar hebben we, na overleg met ons veiligheidsdetachement, beslist om hen uit te nodigen in het koninklijk paleis", aldus woordvoerder Pierre Emmanuel De Bauw.

Lokaal en federaal

Morgen zou de koningin een toneelvoorstelling in Anderlecht bijwonen, maar daarvoor zei ze af. De activiteit werd later op de dag ook helemaal geannuleerd. Ook hier volgt het paleis de richtlijnen van de regering in verband met het terreurniveau 4 in Brussel. Evenementen waarbij een grote concentratie van mensen worden verwacht, moeten worden afgezegd.

De veiligheid van het vorstenpaar wordt niet enkel verzekerd door de agenten van het veiligheidsdetachement van het paleis maar bij publieke activiteiten worden ook lokale en federale agenten ingeschakeld. Het paleis vindt het in de huidige omstandigheden niet verantwoord dat er politie en andere veiligheidsdiensten ingezet zouden worden voor de bescherming van de koninklijke familie. "Die zouden elders weggehaald moeten worden, waar het veel meer nodig is." Vandaar dat het programma van de vorsten wordt aangepast.

Voor de publieke activiteiten binnen het paleis worden de regels ook aangescherpt. Journalisten die vandaag naar het rondetafelgesprek over burn-out met koning Filip willen gaan, moesten zich vooraf inschrijven. Normaal volstaat het om de dag zelf de perskaart te tonen.

Over de beveiliging van de kinderen van Filip en Mathilde, die net zoals de andere leerlingen in Brussel weer naar school kunnen, worden geen mededelingen gedaan.