Direct naar artikelinhoud

Al 14.000 varkens uit rivier bij Shanghai gevist

Uit een rivier bij Shanghai zijn intussen al meer dan 14.000 varkens opgevist. Veertien dagen nadat de eerste dode varkens boven water kwamen, is nog altijd niet duidelijk waar de karkassen vandaan komen.

Hoe kunnen 14.000 dode varkens door de Huangpu drijven, de rivier die door Shanghai stroomt? Is hier sprake van een collectieve zelfmoordactie, zoals grappenmakers op het Chinese internet beweren? Of zijn de varkens in het drinkwater een positief signaal, want een teken dat het werk van de voedselautoriteiten vruchten begint af te werpen, zoals The New York Times suggereert?

Hoe dan ook, de drinkwaterkwaliteit is niet in gevaar en ook met het varkensvlees is niets mis, zo bezweren de autoriteiten. Maar sommige inwoners van de 23 miljoen mensen tellende wereldstad zijn toch maar water uit flesjes gaan drinken. Meest geciteerde grap op het Chinese Twitter: 'In Shanghai doe je de kraan open en komt er gratis varkenssoep uit.'

Eindeloze stroom

De stroom varkenskarkassen lijkt eindeloos - van 3.000 via 6.000 naar 14.000 op dinsdag. De eersten spoelden meer dan een week geleden aan. De autoriteiten raakten in verhoogde staat van paraatheid, maar nog altijd is onduidelijk wie er achter de varkensdumping zit. Tijdens de parlementszitting van vorige week spuwden diverse parlementsleden hun gal over de milieuvervuiling.

Yan Chengzhong, een volksvertegenwoordiger uit Shanghai, stelde dat het tijd is dat de autoriteiten ingrijpen: "Ik kom uit Shanghai, waar er 6.000 dode varkens in de rivier drijven. Dat geeft wel aan hoe kwetsbaar het milieu is."

De affaire raakt een gevoelige snaar, omdat die zich op het snijpunt van twee kwetsbare plekken bevindt: voedselvoorziening en het milieu. Schandalen rond ongezond of zelfs vergiftigd voedsel zijn frequent, terwijl ook de vervuiling van de lucht en rivieren dit jaar al herhaaldelijk opspeelde. De autoriteiten ontkennen die problemen niet, maar wekken wel de indruk nog te zoeken naar de oplossing ervan.

Maar in het geval van de dode varkens zou het juist wel eens doortastend optreden van de autoriteiten kunnen zijn, waardoor ze in het water terecht zijn gekomen. Eind vorig jaar werden in de naburige provincie Zhejiang zeventien mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld, waaronder eenmaal levenslang, vanwege het leveren aan abattoirs van varkens die aan ziektes dood waren gegaan.

Dat harde optreden kan voor grote varkensboeren in Jiaxing, zo'n 100 kilometer van Shanghai, reden zijn geweest hun zieke varkens te dumpen. Uit de oormerken van een aantal varkens zou zijn gebleken dat ze inderdaad uit die buurt afkomstig zijn.

Eén lokale varkensboer zou hebben bekend, maar een aantal collega's beweert dat de rivier zo langzaam stroomt dat de varkens onmogelijk 100 kilometer verderop nog herkenbaar in Shanghai kunnen aankomen. Zij houden het erop dat varkensboeren dichterbij de stad er achter zitten.

Over hun doodsoorzaak deed een ministerie de suggestie dat het de kou kan zijn geweest, maar die poging tot geruststelling leidde vooral tot grote vrolijkheid op het Chinese Twitter. Meer voor de hand ligt dat zij leden aan een varkensziekte, waarna varkensboeren tot de massale dumping overgingen.