Direct naar artikelinhoud

'Financial Times': 'België steelt de show in eurozooi'

De Financial Times is het scherpst in haar commentaar op de zoveelste crisis in de politieke crisis, met als titel: 'Belgium steals the Euromess spotlight'. Dat de kloof tussen de Belgische en de Duitse spread nog dieper wordt heeft volgens de FT alles te maken met "een nieuwe vrees dat de regering geen begroting voor 2012 bijeengepuzzeld krijgt". De gevolgen zijn volgens de krant niet mis. "Het geduld met de politieke situatie van de markten is op."

Het financiële dagblad laat specialist Harvinder Sian van beleggingsreus RBS aan het woord, die het aangeboden ontslag van formateur Di Rupo "een stap terug" noemt. "Het probleem van het uitblijven van een begroting betekent dat de huidige opmaak van de begroting blijft doorlopen. Dat wil zeggen dat het Belgische tekort nog sterker zal opvallen tussen de andere eurolanden." Een groter begrotingstekort en een staatsschuld die met de grens van 100 procent flirt is wel het laatste dat een land nodig heeft in deze woelige tijden, zegt Sian. "Dat zijn geen gunstige omstandigheden om met obligaties op markt te komen. Het Belgische schuldagentschap zal op maandag 28 november langlopende staatsobligaties uitbrengen."

De onderhandelingsgesprekken zijn afgesprongen op een moment dat het licht aan de tunnel eindelijk in zicht was, meldt Wall Street Journal. De spread, het rendement op de staatsobligaties, de stijgende kost om leningen aan te gaan: de signalen zijn volgens WSJ allesbehalve positief. "Na 17 maanden hebben de onderhandelingen niets meer opgeleverd dan institutionele akkoorden over de verdeling van de belastinginkomsten en regionale fiscale autonomie", zegt financieel persagentschap Bloomberg. Europese sancties zijn volgens Bloomberg haast onafwendbaar.