Direct naar artikelinhoud

Rijzende ster Marco Rubio lokt Hispanics

Mitt Romney werd ingeleid door Marco Rubio (41). De senator met Cubaanse wortels uit Florida ontpopte zich met zijn toespraak tot rijzende ster van de Grand Old Party.

Slechts een kwartiertje kreeg Rubio, maar afwisselend in het Engels als in het Spaans bereikte hij zijn verhoopte effect: onbetwist leider van de Republikeinse Hispanics worden - een positie waarin hij in deze campagne Spaanstalige kiezers kan werven voor Romney, maar ook al een voorschot neemt op een eigen kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Een nadeel voor Rubio: een meerderheid van Amerika's snelst groeiende bevolkingsgroepstemt voor Obama. De Democraten brengen met succes de verhaallijn over dat een Republikeins president aan de macht een strengere immigratie-politiek betekent.

Rubio vermeed die valkuil. Hij repte met geen woord over immigratiebeleid, maar vertelde zijn succesvol migrantenverhaal - hoe zijn Cubaanse grootvader hem leerde over Amerika's geschiedenis, politiek en baseball. "Wat hij wilde dat ik nooit vergat: zijn dromen als jongere waren voor hem onmogelijk te bereiken", zei hij, maar voor zijn kleinkinderen wel. Rubio's vader, een barman, werkte in de VS 16 uur per dag, en zijn moeder, een bediende in K-Mart, werkte 's nachts. "Mijn vader vertelde me: in dit land, zal je alles kunnen bereiken waar wij nooit in slaagden", zei Rubio.

Saillant detail: Rubio haalde de mosterd voor zijn succesvolle rede bij de oppositie, al zullen weinig Republikeinen daar donderdag aan gedacht hebben. In 2004 pakte een 'freshman senator' uit Illinois de Democratische Conventie in met zijn migrantenverhaal, en overvleugelde de toenmalige presidentskandidaat John Kerry. Vier jaar later werd Barack Obama president.