Direct naar artikelinhoud

Ex-bankier wordt economieminister in Frankrijk

Als presidentskandidaat noemde François Hollande de financiële wereld 'de onzichtbare vijand'. Maar gisteren benoemde hij ex-bankier Emmanuel Macron tot minister van Economische Zaken, als opvolger van de linkse Arnaud Montebourg. 'Een belachelijke provocatie.'

Na een dag wachten pakte de herschikking van het Franse kabinet niet bijster spectaculair uit. De meeste ministers bleven gewoon op hun post zitten. Wel opvallend was de benoeming van het 36-jarige wonderkind Macron, een sociaal-liberaal die in de lijn van Hollande en Valls past.

Macron is een typisch product van de Franse elite, opgeleid aan de Ecole Normale Supérieure en de Ecole Nationale d'Administration, de huisopleiding voor politici en topambtenaren. Via de inspectie van Financiën kwam hij bij de bank Rothschild terecht, waarvoor hij onder meer een deal van negen miljard euro tussen Nestlé en Pfizer sloot. Daardoor werd hij miljonair. "Ik heb geen luxesmaak, ik heb geen grote behoeften, maar ik hecht grote waarde aan mijn onafhankelijkheid", zei Macron hier zelf over.

Door intimi wordt hij omschreven als een man met buitenaardse talenten, een "Mozart van de Financiën". Een verleider ook, zij het met een atypisch parcours: als scholier werd hij verliefd op zijn twintig jaar oudere lerares Frans, met wie hij later trouwde.

In 2012 werd hij een van de belangrijkste economische adviseurs van de nieuwe president Hollande. Daarvoor moest hij een salarisverlaging van 90 procent slikken. In juni verliet hij het Elysée, op zoek naar een academische carrière, omdat Hollande hem geen post in de regering wilde geven. De president vond toen nog dat een regering uit gekozen politici moet bestaan. Nu is hij alweer terug, op een post die zelfs voor hem een uitdaging moet zijn. Door de herschikking heeft de regering-Valls weliswaar aan consistentie gewonnen, maar aan draagvlak onder de socialistische partij verloren. Valls kondigde gisteren aan dat hij de confrontatie met de linkervleugel van zijn partij zal aangaan door het vertrouwen van de Assemblée Nationale te vragen, hoewel hij daar constitutioneel niet toe verplicht is.

Wellicht kunnen de linkse afgevaardigden zich troosten met de wetenschap dat de belangrijkste posten op sociaal-cultureel gebied worden bekleed door ministers met een uitgesproken links profiel. Christiane Taubira - verafschuwd door traditioneel rechts vanwege de invoering van het homohuwelijk - bleef zitten op Justitie.

Roze Khmer

Daarnaast werd Najat Vallaud-Belkacem gepromoveerd tot minister van Onderwijs. Tegenstanders zullen die promotie als een provocatie opvatten. Sommigen noemden haar 'de roze Khmer', de kwade genie achter een programma dat de 'gendergelijkheid' op school wilde bevorderen, bijvoorbeeld door jongens met poppen te laten spelen of spelletjes te doen waarbij niemand mag verliezen. Zo bevat ook het tweede kabinet van Valls voldoende stof voor conflict.