Direct naar artikelinhoud

Het mysterie van het Lam Gods, deel 63.115

Zo uitbundig het VRT-journaal gisteravond juichte dat het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters in het bezit zou zijn van een Gentse familie, zo snel remde het parket dat af. Het ontkent dat er ook maar enige progressie is in de zoektocht naar het al 80 jaar verloren Lam Gods-paneel.

"Het onderzoek loopt nu al maanden. Maar tot op heden is niemand in verdenking gesteld en is er geen enkele concrete aanwijzing." Parketwoordvoerster Annemie Serlippens was gisteren formeel: "We zijn geen stap dichter bij het terugvinden van De Rechtvaardige Rechters."

Nochtans was dat wat een uur eerder groot werd aangekondigd in het VRT-journaal gisteravond. "Het paneel is bewaard gebleven en wordt bewaard door een 'vooraanstaande' Gentse familie", stelt historicus en Brussels politicus Paul De Ridder (N-VA).

Schandaal

Met die stelling breit De Ridder een vervolg aan het oer-Vlaamse detectiveverhaal dat de zoektocht naar het verloren schilderijpaneel is. Daarvoor baseert hij zich op verklaringen van de vorig jaar overleden grondwetsspecialist Robert Senelle. Die zou De Ridder de naam van de familie hebben toevertrouwd, 12 jaar geleden inmiddels. Namen noemen wil de N-VA'er echter niet. "Ik heb beloofd dat niet te doen, omdat ik nog steeds hoop de zaak in der minne te regelen." Bovendien zou het welgestelde geslacht "doodsbang" zijn om zijn goede naam te verliezen.

Met de onthulling wil De Ridder druk zetten op de anoniem gebleven familie, zodat die De Rechtvaardige Rechters zou teruggeven, net voor de 80ste verjaardag van de "kunstroof van de eeuw". Het paneel is een deel van het in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangende Lam Gods. Dat werd geschilderd in 1432, door de broers Hubert en Jan Van Eyck.

'Concrete tip'

De Ridder is inmiddels met de naam naar het gerecht gestapt. Daar bevestigen ze dat het om een concrete tip gaat. "Het parket heeft daarom in het najaar besloten een gerechtelijk onderzoek te vorderen. Dat doen we met elke tip die onderzoekswaardig is. Ook wij willen nog altijd graag dat paneel terugvinden."

De familie kan in theorie vervolgd worden. De diefstal zelf is verjaard, maar gestolen goed in bezit hebben, is strafbaar. Het parket bevestigt dat een aantal leden van de familie inmiddels is ondervraagd. Over de inhoud van de verklaringen of mogelijke huiszoekingen wil het parket echter niets kwijt.

Hoewel het VRT-journaal gisteren zo maar even opende met het item en er 12 minuten aan besteedde, lijkt de kans bijzonder klein dat dit de doorslaggevende tip is.

Ook Rudy Pieters, die een boek schreef over en uitvoerig onderzoek deed naar het paneel, heeft ernstige twijfels. "Op zich is het hoopvol dat De Ridder een concrete naam geeft", zegt Pieters. "Anderzijds heb ik grote twijfels bij de stelling dat de familie haar goede naam vreest te verliezen. Een teruggave zou immers geen schandaal moeten worden. Dat zou anoniem en in alle stilte kunnen gebeuren."