Direct naar artikelinhoud

'De tango dansen is als leven in fast forward'

Vroeger vond hij het een dans voor idioten, maar dat was toen. Nu is de Brusselse choreograaf en danser Vincent Morelle een klinkende naam in de wereld van de tango. Vrijdag en zaterdag presenteert hij in de Capitole in Gent de show Terra Tango.

Volgens schrijver Jorge Luis Borges was tango "een rechtstreekse uiting van iets wat dichters al vaak probeerden te vatten in woorden: dat een strijd een feest kan zijn". Tangomeester Carlos Gavito hield het op "een gedeeld moment". Feit is: de tango in woorden vastbeitelen, is een heikele onderneming. Ook voor Vincent Morelle, samen met zijn partner Maryline Lefor een begrip in de tangowereld. "De dans wordt door veel clichés overschaduwd", vertelt hij.

Zoals: tango is de dans van de passie?

Vincent Morelle: "Dat is natuurlijk wel zo, maar tegelijk geeft die omschrijving een te eenzijdig beeld. Voor mij is tango vooral een dans van emotie en van menselijke connectie. Je lichaam kan niet liegen als je de tango danst. Het is ook vreemd: terwijl je de tango danst, is het alsof je je leven veel sneller leidt. Het is als leven in fast forward."

Nog zo'n cliché: tango is de moeilijkste aller dansen.

"Het hangt er maar vanaf welk niveau je wil bereiken. In principe heb je de tango snel aangeleerd. Met de kennis van slechts een paar passen kan de dans je al veel vreugde schenken. De basis van de tango is ook de eenvoudigste die er is: de stap. Daarom hou ik er ook zo van. De tango komt recht uit het dagelijkse leven."

Als jongeling was u turner. Hoe heeft u dan de tango ontdekt?

"Toevallig. Door een vriend die me meesleurde naar een les Argentijnse tango van Sergio Molini. Ik was toen al lang geen turner meer, maar meubelrestaurateur. In tango was ik in de verste verte niet geïnteresseerd. Ik vond dat een dans voor idioten. Een stijve salondans: dat dacht ik. Tot ik de Argentijnse tango ontdekte. Die is sensueel en vloeiend en dat sprak me meteen enorm aan."

Terra Tango moet meer worden dan enkel tango. Wat wordt het precies?

"Het wordt een mix van theater, acrobatie en tango, met muziek van het Cuarteto SolTango en geregisseerd door cineast Jaco Van Dormael. Een mix van verhalen, ook. Enerzijds heb je het verhaal van een Europese immigrant die in Buenos Aires aankomt op het moment dat daar de tango ontstaat. Hij is op zoek naar een nieuw leven, naar geluk. Anderzijds is het ook het verhaal van de tangomuziek. De hele evolutie wordt belicht: van de ritmische muziek van het begin tot de semi-klassieke muziek van Piazzolla. Bovendien doorloopt de show ook de geschiedenis van Argentinië, van de dictatuur tot de opkomst en gevolgen van het kapitalisme. Het is een evolutie die ook heel wat Europese landen hebben doorgemaakt."

Wat maakt de stijl van u en uw partner Marilyne Lefor zo uniek?

"Wij hebben de wereld rondgereisd, van masterclass naar masterclass, en zijn zo in aanraking gekomen met allerlei verschillende tangostijlen. Die hebben we meegenomen in onze eigen stijl, die een synthese vormt van alles wat we op onze weg vonden. Marilyne en ik zijn als dansers ook erg complementair. Zij zoekt het meer in het kleine en intieme en is een onverbeterlijke perfectioniste. Ik daarentegen ga voor de energie, voor het grote gebaar. De combinatie van die twee uitersten werkt perfect."

Terra Tango, 21 en 22/9 om 20.30 uur in Capitole, Gent. www.gentfestival.be