Direct naar artikelinhoud

Vitaya blaast leven in dode tv-carrières

Lifestylezender Vitaya lanceert een nieuw digitaal kanaal, een spurtbom en vier nieuwe gezichten. Nu ja, nieuw.

Door Brecht Decaestecker

VILVOORDE l Vitaya geeft naast atlete Kim Gevaert en ex-netmanager Leo De Bock ook elders afgeschreven tv-makers, zoals Ingeborg en Jan Van Rompaey, de kans hun creatieve ei te leggen.

"Wie had ooit gedacht dat Kim Gevaert en ik nog voor dezelfde tv-zender zouden werken?", lacht Jan Van Rompaey. Afscheid nemen van het scherm kan de gepensioneerde presentator en tv-maker blijkbaar niet. Zeker niet nadat hij werd gebeld door de mensen achter Vitaya met de vraag of hij geen tv-programma wilde maken over wat hij al 22 jaar doet voor het magazine van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven: praten met familieleden van zieke patiënten.

"Dit programma heb ik altijd al willen maken", vertelt Van Rompaey. "Nu ik er zelf bijna niet meer ben, komt het er nog van. Ik heb drie eisen gesteld: mijn regisseur, cameraman en geluidsman. Die heb ik gekregen. Meer moest dat voor mij niet zijn. Bij Vitaya hoef ik me niet meer druk te maken over kijkcijfers, strategie en marketing."

Zelfde verhaal bij Ingeborg. Het voormalige gezicht van Blind date en Schuif af zat gisteren te glunderen op de persconferentie van Vitaya. Die vond plaats in Vilvoorde op - o ironie - nog geen tweehonderd meter van de VTM-gebouwen. Aan de Medialaan was voor haar en haar gekke ideeën over yoga en meditatie geen plaats meer. "Ik zat letterlijk op een rots in Griekenland te mediteren toen ik door Vitaya gebeld werd", vertelt ze.

Dat mag ze binnenkort wellicht ook doen op Vitaliteit, het nieuwe digitale kanaal over lifestyle dat op woensdag 17 oktober te bekijken zal zijn via Telenet, BelgacomTV en iNDI. De zender is van plan om Ingeborg tien minuten 's morgens en 's avonds meditatieoefeningen te laten geven aan de tv-kijkers. Zeker maakt ze een programma waarbij ze twaalf mensen zal begeleiden die het gevoel hebben voortdurend tegen een muur te lopen. Met diezelfde kandidaten komt vervolgens een programma op Vitaya.

Daar komt ze Mark Demesmaeker tegen, nog een oude bekende uit de gloriejaren van VTM. Het voormalige nieuwsanker en huidig N-VA-politicus maakt voor Vitaya het tweede seizoen van Tuindromen met Mark, het vervolg van Groene vingers dat hij vroeger voor VTM maakte.

Een derde nieuw gezicht wordt Leo De Bock. De voormalige netmanager van Canvas en Ketnet en hoofdredacteur van de VRT-televisie nieuwsdienst trok voor De wortels van het kwaad naar gevangenissen in het hele land om te praten met zware criminelen zoals Leopold Van Esbroeck en Pascal De Boeck. "Voor de reeks Histories maakten we ooit een dubbele aflevering over Freddy Horion en behalve sportwedstrijden haalde geen programma op Canvas ooit meer kijkcijfers", vertelt hij. "Deze serie gaat nog veel verder dan die afleveringen."

Yvette Mignolet, directrice van Vitaya en de nieuwe digitale zender Vitaliteit, wil het niet hebben over nieuwe gezichten. "Ik spreek liever over mensen. Wij gaan voor inhoud. Oud betekent voor ons niet out. Als die oudere tv-makers goede ideeën hebben, waarom zouden we ze dan niet brengen? Ik hou van een gezonde mix tussen ervaren mensen en jong talent."

Dat jong talent wordt vertegenwoordigd door twee vrouwen in de fleur van hun leven. Annelies Martens stapt over van ROB-tv om op Vitaliteit het programma Biotoop te presenteren. Daarin gaat ze op zoek naar mensen die hun leven een nieuwe wending moesten geven na een zware ziekte. Het grootste wit konijn dat Yvette Mignolet uit haar hoed toverde, was atlete Kim Gevaert. "Kim verpersoonlijkt gezondheid", aldus Mignolet. "We hebben gepolst of ze geen zin had en het antwoord bleek positief."

Kim Gevaert zal in Sport Community filmpjes aan elkaar praten die kijkers zelf insturen. Daarvoor werkt de zender samen met GarageTV, de YouTube van Telenet. "Ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen met atletiek", lacht Gevaert. "Na de Olympische Spelen van Peking wil ik de zaken evalueren. Dan zien we wel of ik meer tv-werk zal doen. Nu leek het me gewoon leuk om wat ervaring op te doen bij een kleinere zender."

Bij ons staat oud niet gelijk aan out