Direct naar artikelinhoud

Cheney spoort Bush aan tot 'actie' in Iran

BRUSSEL l Volgens de Britse krant The Guardian oefent VS-vicepresident Dick Cheney voortdurend druk uit op George W. Bush om een militaire actie tegen Iran te ondernemen.

Een en ander gebeurt tot groot ongenoegen van minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, die aan invloed zou verloren hebben omdat ze voorstander blijft van een diplomatieke oplossing.

De krant, die zich op 'goed geplaatste diplomatieke bronnen in Washington' beroept, zegt dat Bush meer en meer oor heeft voor de argumentatie van Cheney, tot grote vreugde overigens van de militaire lobby. Achttien maanden voor het vertrek van Bush uit het Witte Huis is de balans weer overgeheld naar de kant van de voorstanders van militaire actie. Hoewel Bush in Irak in de grootste problemen zit, blijft hij blijkbaar uitkijken naar Iran, waar "iets zou moeten gebeuren".

"Bush gaat het Witte Huis niet verlaten als er nog altijd onzekerheid bestaat over de nucleaire plannen van Iran, zeker niet nu de invloed van Teheran in het Midden-Oosten zienderogen toeneemt", zo citeert de krant een diplomaat. Diezelfde bronnen hebben het ook over 'de verminderde invloed' van minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Die zou toe te schrijven zijn aan haar 'halsstarrig vasthouden' aan een diplomatieke oplossing voor het probleem Iran.

Dick Cheney heeft volgens The Guardian veel aan invloed en macht verloren, "maar op dit ene vlak, Iran, kan hij toch nog wel invloed uitoefenen op Bush". President en vicepresident hebben er geen enkel vertrouwen in dat hun opvolgers, of het nu Republikeinen of Democraten zijn, definitief komaf maken met het dossier Iran.

Bovendien rekenen ze ook niet echt op Israël, dat met preventieve bombardementen op Iraanse installaties een einde zou kunnen maken aan Irans nucleaire plannen. "In het Midden-Oosten zouden de VS hoe dan ook de schuld krijgen van een Israëlische actie."

In het Witte Huis is er niet alleen de tanende invloed van Condoleezza Rice, maar men kijkt er ook met lede ogen naar de voortdurende diplomatieke inspanningen van Javier Solana, de hoge gezant voor buitenlandse politiek van de Europese Unie. Solana heeft regelmatig gesprekken met Irans nucleair toponderhandelaar Ali Larijani, maar voor het Witte Huis en vooral voor Dick Cheney brengt dat allemaal niets bij. (FS)