Direct naar artikelinhoud

Club Brugge-Kortrijk op de helling

Het is onduidelijk of de match tussen Club Brugge en Kortrijk vanavond zal doorgaan. Het veld in het Jan Breydelstadion ligt er erbarmelijk bij en als het blijft regenen, dreigt een afgelasting. Club had liefst maandag al een beslissing gekend, maar krijgt pas vandaag uitsluitsel.

De groendienst van de stad Brugge deed er de voorbije dagen alles aan om de grasmat in het Jan Breydelstadion enigszins bespeelbaar te maken. Een grote uitdaging, want het veld ligt er dramatisch bij. Op veel plekken is het gras verdwenen en is de aarde behoorlijk omgewoeld. De allergrootste bedreiging is wateroverlast: door de aanhoudende regen is het erg drassig.

In een reddingspoging werd de voorbije dagen zand gestrooid en werd het veld met een prikmachine bewerkt. Daarbij wordt met grote pinnen in de grasmat geprikt, waardoor het water sneller kan worden afgevoerd. Dat zorgde voor beterschap, maar het is bang wachten op de regen van afgelopen vannacht en deze voormiddag.

Maandagnamiddag was scheidsrechter Jurgen Brinkman het terrein volgens de procedure van de Centrale Scheidsrechterscommissie al een eerste keer komen keuren. Na overleg werd beslist het veld niet af te keuren, maar de definitieve beslissing uit te stellen tot deze voormiddag. Om 10.30 uur wordt de knoop doorgehakt na een inspectie door Alexandre Boucaut.

"Ik ben het veld zelf gaan bekijken", zegt Vincent Mannaert, general manager van Brugge. "Dit terrein laat geen goed voetbal toe, ondanks de maximale inzet van mankracht en middelen. Ook al zitten wij in een positieve flow en zijn de spelers gretig, dan nog vind ik dat een eersteklassewedstrijd op een goed bespeelbaar terrein moet worden gespeeld. Dat is hier niet het geval."

Bij Brugge hadden ze gehoopt dat de beslissing de voorbije dagen al zou genomen zijn. "Dan hadden we de spelers en fans tijdig kunnen verwittigen en hadden we afspraken kunnen maken met onze vrijwilligers en leveranciers", aldus Mannaert. "Sportief hebben we trouwens geen voordeel bij een afgelasting, want Kortrijk mist enkele belangrijke pionnen door schorsing."

Nieuwe grasmat

"Ik heb begrip voor de bekommernis van de heer Mannaert", zegt Nils Van Brantegem, kalendermanager bij de Pro League. "Maar wij volgen de vooropgestelde procedure. Woensdag om 10.30 uur weten we meer. In geval van afgelasting hebben we al een nieuwe datum in gedachten. Omdat KV Kortrijk ook nog in de Beker van België speelt, zal er met enkele matchen moeten worden geschoven."

Tijdens de match kan het ook nog mislopen. Weerman Eddy De Mey verwacht immers regen in de buurt van Jan Breydel. "Misschien niet bij het op gang fluiten van het duel, maar lang blijft het niet droog."

Tijdens de winterstop wordt de grasmat in het Jan Breydelstadion sowieso vervangen. Na het seizoen volgen nog meer werken, waarbij ook de ondergrond zal worden vervangen.