Direct naar artikelinhoud

4G in Brussel: telecomsector vindt oplossing minister 'absurd'

Brussel kan 4G krijgen, zegt minister van Milieu Huytebroeck (Ecolo). Op voorwaarde dat 2G- en 3G-netwerken worden afgebouwd. 'Totaal absurd', reageert de telecomsector.

In Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Waver is sinds begin november 4G beschikbaar. Dankzij de spitstechnologie werkt je smartphone of laptop tot tien keer sneller dan met 3G. Brussel krijgt de telecommunicatievernieuwing voorlopig niet. Voor de hoofdstad van België, Europa en de NAVO is 4G geen optie, zegt de telecomsector. Het probleem is de nieuwe stralingsnorm van 3 volt per meter. Het stokpaardje van Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Volgens de telecomoperatoren dreigt Brussel in "de digitale oertijd" te blijven steken door de norm. Die werd in de herfst van 2011 ingevoerd en is inderdaad streng. Ter vergelijking: in Vlaanderen en Wallonië ligt de lat vier keer lager. In Nederland, Frankrijk en Duitsland zelfs tien keer. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vraagt een norm van 42 volt per meter.

Huytebroeck vindt de kritiek op 'haar' gezondheidsmaatregel onterecht. "Ik ben niet tegen 4G", zegt ze. "Er wordt naar oplossingen gezocht om de technologie ook in Brussel te krijgen. Ik wil eraan herinneren dat dit Brussels Parlement unaniem voor deze norm gekozen heeft. We hebben ons daarvoor gebaseerd op voorstellen uit meerdere wetenschappelijke studies."

De groene minister heeft zelfs al een oplossing klaar. "4G kan in de hoofdstad. Telecomproviders zouden daarvoor wel moeten stoppen met het aanbieden van 2G en 3G. Ofwel kunnen ze meer antennes installeren. Maar dat is wel een dure zaak. Deze discussie gaat voor een belangrijk stuk ook over geld", zegt Huytebroeck.

De operatoren reageren echter verbaasd. "Weet de minister dat zowat 60 procent van de huidige mobiele telefoons enkel compatibel is met de 2G-technologie?", vraagt Louis Tulkens van Base. "Een groot deel van de bevolking heeft de behoefte noch de financiële middelen om een smartphone aan te schaffen. Laten we even haar redenering volgen: ofwel subsidieert ze dan de aankoop van smartphones voor alle Brusselaars. Ofwel kan 60 procent van de bevolking hun gsm dus weggooien. Het is onhaalbaar om de 2G-technologie zomaar op te doeken, en dat weet ook de minister maar al te goed."

Hetzelfde verhaal bij Belgacom. "De oplossing van Huytebroeck is totaal absurd. 2G en 3G zijn ook geenszins oude of minderwaardige technologieën. Integendeel, ze functioneren perfect in aanvulling met 4G. Betalingen via sms zoals aan benzinepompen of Villo-fietsen gebeuren bijvoorbeeld via 2G. Er zijn ook veel buitenlanders die alleen 2G gebruiken. Het is ondenkbaar dat zij in de hoofdstad van Europa zouden uitgesloten zijn van telecommunicatie. Meer antennes plaatsen, zegt ze nog? We willen wel, maar krijgen geen bouwvergunningen. Mensen denken dat een antenne ongezond is. Maar het tegendeel is waar. Hoe dichter bij een antenne, hoe kleiner de straling van je gsm. De antenne zelf geeft geen straling."

De sector eist dat Huytebroeck tegen januari met nieuwe voorstellen komt.