Direct naar artikelinhoud

'Starbucks en Google ontduiken belastingen'

Amazon, Google, Starbucks en andere multinationals maken zich schuldig aan 'immorele' vormen van belastingontwijking. Dat is de conclusie van het rapport van een Britse parlementaire onderzoekscommissie.

Multinationals met grote activiteiten en dito inkomsten in het Verenigd Koninkrijk, vat parlementslid en commissievoorzitter Margaret Hodge samen, komen ermee weg dat ze niet of nauwelijks vennootschapsbelasting aan de Britse fiscus betalen. "Dit is schandalig en een belediging voor alle Britse bedrijven en burgers die eerlijk hun belastingen betalen."

De commissie maande Her Majesty's Revenue and Customs - de Britse belastingdienst - aan agressiever op te treden tegen de legale, maar omstreden belastingroutes. De Britse fiscus is tot nu toe veel te meegaand geweest ten aanzien van belastingontwijking, concludeert de commissie.

Hodge noemde de verklaringen van Starbucks, Amazon en Google over hun belastingroutes "onovertuigend en, in sommige gevallen, ontwijkend". Zo weigerde een Amazon-directeur vorige maand tijdens een hoorzitting in het Britse parlement te zeggen hoeveel inkomsten het Amerikaanse webwinkelbedrijf heeft in het VK. Een vertegenwoordiger van Starbucks beweerde dat de Amerikaanse koffieketen al jarenlang geen winst maakt in het Verenigd Koninkrijk, ondanks de inmiddels 800 Starbucks-koffietentjes in het land.

Starbucks bleek al jaren nauwelijks vennootschapsbelasting te betalen dankzij een fiscale sluiproute via Nederland. De koffieketen anticipeerde afgelopen weekeinde alvast op nieuwe publicitaire tegenslag door zich bereid te verklaren de eigen belastingmoraal te verbeteren. Of de boetedoening ook betekent dat Starbucks daadwerkelijk meer belasting gaat betalen in het VK, wilde het bedrijf niet bevestigen.