Direct naar artikelinhoud

'Deze groep bestaat dankzij een stel borstjes'

Live verkocht een slordige 20 miljoen platen en heeft na 15 jaar nog altijd horden fansites op het net. Zanger Ed Kowalczyk (34) laat dat alles niet naar zijn hoofd stijgen. 'Geloof het of niet, maar ook ik heb tekortkomingen.'

Door Gunter Van Assche

Songs from Black Mountain is de zevende plaat in vijftien jaar. Hoe kijk je terug op dat verleden?

Ed Kowalczyk: "Het was een krankzinnige trip. Het voelt raar aan te beseffen dat je al meer dan de helft van je leven gewijd hebt aan één doel. Live is truly my life. Geen wonder dat mijn vrouw soms jaloers is op de anderen in de band. Ik kan haar waarschijnlijk niet eens ongelijk geven. Ik was veeleer met hen getrouwd dan met haar."

Je zei eens dat je alle drugs hebt geprobeerd, behalve heroïne. Ben je ooit een junkie geweest?

"Die uitspraak is gruwelijk overtrokken. Ik zei dat wellicht om stoer te doen. (lacht) Lang geleden heb ik inderdaad geklooid met coke, speed, bollen en weed, maar dat was gewoon om te weten hoe het voelde. Vroeger was ik vrij... euh... experimenteel aangelegd. De grootste teleurstelling was dan ook dat drugs the doors to perception helemaal niet openden, zoals Jim Morrison beloofd had. Ik ben alleen nog verslaafd aan koffie en meditatie."

Sommige fans lijken te denken dat elke stap die je zet spiritueel geladen is. Heb je dat nooit vervelend gevonden?

"Nee, eigenlijk is dat zelfs erg grappig. Mijn songteksten worden tot de laatste komma geanalyseerd, zodat ik zelf soms sta te kijken van mijn grote intelligentie. (lacht) Ik wijs die fans nooit op hun ongelijk, want hetzelfde deed ik vroeger met de teksten van Bruce Springsteen. Ik hoop alleen dat de fans er ook aan denken dat ik vol gebreken zit. Het is allerminst mijn ambitie om een goeroe te zijn."

Je verkocht evenveel platen als de gemiddelde superster, maar toch wist je het showbizzcircuit altijd behendig te mijden.

"Niét opvallen als rockster is net zo makkelijk als je kont afvegen. Het enige wat je moet doen is alle foute celebrityfeestjes vermijden en je vrouw nooit bedriegen. (lacht) Ik heb dus nog nooit paparazzi uit een boom moeten schudden in mijn tuin. Mijn grootste geluk is dat onze muziek interessant is, en ik niet."

Zou Live ooit bestaan hebben als een zekere Dana Douglas niet bij je op school had gezeten?

"Ah, een filosofisch vraagstuk! Dana was het mooiste meisje van de hele school. Ik was heimelijk verliefd op haar - zoals iedereen trouwens. Toen ik met Public Affection coversongs speelde op een vrij podium stond zij wild te dansen op de eerste rij. Het eerste succes! In het heetst van de strijd trok ze toen haar truitje omhoog en flashte ze haar borstjes naar ons. Helaas keek ik net een andere kant op. (lacht) Sinds dat moment wist ik dat ik verder wilde gaan in de muziek. Live is dus inderdaad enkel ontstaan dankzij Dana's borstjes. (lacht)"

Je zou nochtans wel vaker beha's van universiteitsstudenten naar je hoofd krijgen.

"Hey, nu klinkt het alsof ik een pervert ben. Zo zien mijn avonden er nu eenmaal uit. Jaloers? (lacht) Op één concert kreeg ik ooit 200 beha's naar mijn kop geslingerd. Ik organiseerde een wedstrijd: zoveel mogelijk meisjesondergoed moest het podium raken. Ik zweer het je: die meisjes waren geschift. In geen tijd werd ik bedolven onder een berg kleurrijke behaatjes. Die ze daarna allemaal terugwilden, natuurlijk. (lacht) Misschien moet ik dat de volgende keer ook maar eens proberen in België. Er is al zo weinig Woodstock in het leven. (lacht)"

> Live speelt op vrijdag 30 juni om 18.15 uur op de Main Stage

Livefrontman Ed Kowalczyk

Het is allerminst mijn ambitie om een goeroe te zijn