Direct naar artikelinhoud

'Ik dacht: goh, wat een speciaal effect'

'Ineens zag ik een blaar onder de roofing. Langzaam scheurde het zeil en vlogen de daklatten weg. Net lucifers.' Een rukwind schraapte gisteren een stukje koepel van het Antwerpse Sportpaleis. Twaalfduizend Prom-fans moesten daardoor onverrichter zake naar huis.

Deurne

Eigen berichtgeving

Anne de Graaf

'Er wiebelde iets onder het dak. Om 14 uur zag ik de roofing aan de ringkant opzwellen. Er zat een gat in het dekzeil dat de wind aanzoog. Er vormde zich een blaar onder de roofing. Dat kon niet goed gaan", zegt parkeerwachter Bart van het Sportpaleis. "Toen hoorde ik dat gescheur. Heel akelig. Tergend langzaam, alsof ze stof aan repels trokken. De latten vlogen weg als lucifers."

De gevolgen waren voor de hele omgeving zichtbaar. Ook voor de ruim 12.495 fans die op het 'zittend middenplein' hadden postgevat voor het Proms-concert. De eerste zondagnamiddag in de reeks is traditioneel een gezinsevenement. "We kwamen extra vroeg voor een goede plaats", zegt Edwine Cambier uit Schoten, moeder van drie tieners. "Plots zagen we boven daglicht. Ik dacht nog: goh, wat een speciaal effect. Maar dat kon niet: er was toen nog geen muziek." Even later werd Edwine verzocht de zaal te verlaten met de andere fans. Tientallen politiecombi's waren intussen toegesneld. Ze zetten straten af om te voorkomen dat losse flarden van het dak de automobilisten troffen.

Het ongeluk trok een streep door de rekening van naburige horecazaken, waaronder het Quick-restaurant en Pizza Italia, die het zonder klanten moesten stellen. Alleen in taverne Maitom kon de sfeer niet stuk. Discjockey Swa legt er sowieso na afloop van de concerten Prom's-muziek op. The Tramps, The Simple Minds, hij heeft het hele scala in huis voor fans die graag blijven plakken. Vaak verlengt Swa de sfeer tot 's ochtends. "Ik draai alles wat ze binnen hebben gemist. Buiten vliegen daken en goten weg, maar hier blijven ze dansen. Kijk maar." Hij wijst naar de klanten onder zijn draaiend spiegelglas.

Gelukkig kwam er ook goed nieuws voor de ruim 12.500 fans die gisteren wel naar huis gingen. Advocaten Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke, het organisatorduo achter de Night of the Proms sinds 1985, lassen immers een vervangingsconcert in op zondag 10 november. "Wie die dag niet kan, krijgt zijn geld terug", meldde namens hen Fred Int Panis.

Blijft de vraag wie de schade gaat vergoeden. Het paleis is eigendom van de provincie Antwerpen, maar draait die ook op voor de geleden concertschade? Int Panis: "Er kwam al een deskundige ter plaatse. Het valt blijkbaar allemaal reuze mee. We kunnen ook het normale Prom's-programma voortzetten. De zaak is bovendien door de twee partijen verzekerd."

Geen overbodige luxe, zo blijkt. Het is de tweede keer dat een storm een gat slaat in de onlangs gerenoveerde koepel. Wie de geschiedenis kent van het Sportpaleis, weet dat het complex uit 1932 al veel zwaardere stormen doorstond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het paleis inslagen geteld van maar liefst 220 granaten en een V1-bom, die gelukkig niet ontplofte. "Een scheur meer of minder, je mag eigenlijk niet mopperen met zo'n oud besje. Ze noemen het Sportpaleis niet voor niets 'de ouw madam'", besluit parkeerwachter Bart.

Twaalfduizend Prom-fans moeten onverrichter zake weer naar huis