Direct naar artikelinhoud

Franstalige Belgen blokkeren Europees-Canadees verdrag

Een gepland vrijhandelsverdrag voor 500 miljoen Europeanen en 35 miljoen Canadezen werd getorpedeerd door PS en cdH. De parlementen van Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap zullen premier Charles Michel niet toelaten zijn handtekening te zetten. Een ultieme overtuigingspoging van de Europese Commissie haalde niets uit.

Premier Charles Michel (MR) en de Belgische regering dreigen op het internationale toneel flink gezichtsverlies te lijden. De ondertekening van een vrijhandelsakkoord met Canada (CETA) was al gepland voor 27 oktober tijdens een speciale top maar drie Belgische deelparlementen - Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap - zijn nu vast van plan om de onderhandelaars terug naar de tafel te sturen. Ze vinden dat het handelsverdrag consumenten, kmo's en boeren te weinig sociale en juridische bescherming biedt.

PS en cdH - de meerderheidspartijen van de Waalse regering, en samen met Défi ook van de Brusselse regering en Franse Gemeenschap - maakten gisteren duidelijk dat ze daarom inhoudelijk niet akkoord gaan met het vrijhandelsverdrag, zelfs niet na een laatste verzoeningspoging van de Europese Commissie.

Hakken in het zand

Europees commissaris van Handel Cecilia Malmström voegde te elfder ure nog een 'interpretatieve nota' toe aan het 1.600 pagina's dikke verdrag. Dat moest naast de kritische Belgische deelparlementen ook de dwarsliggende Oostenrijkers overtuigen. Uiteindelijk ging het parlement in Wenen overstag maar in Franstalig België zetten de regionale meerderheidspartijen de hakken in het zand.

"De interpretatieve nota weegt te licht", zei Olga Zrihen, een parlementslid van de Parti Socialiste, gisteren in het parlement van de Franse Gemeenschap. Bij het christendemocratische cdH noemde Marie-Dominique Simonet de nota van Malmström zelfs "incoherent". Een parlementslid van Défi, het voormalige FDF dat in Brussel mee bestuurt, noemde de nota "een kat in een zak". Daarmee zetten ze feitelijk de pen droog van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), wiens handtekening onontbeerlijk is vooraleer onze federale premier het akkoord kan bekrachtigen.

Johan Van den Driessche, fractieleider van de N-VA in het Brusselse parlement, noemde de blokkering "een hypotheek op de internationale en diplomatieke geloofwaardigheid van Brussel". "Is een bruxit in de maak?", vroeg hij zich af. "Dit is een gigantische blamage voor België, maar ook voor Brussel zelf, want zo dwarsboomt het Brussels Gewest het Europees handelsbeleid. De economische gevolgen van het weigeren van dit CETA-handelsakkoord zullen gigantisch zijn. Maar daar lijken de Brusselse beleidsmakers zich niets van aan te trekken."

Sociaal rechtvaardig

In het Waals parlement, dat afgelopen april het CETA al eens verworp, staat het akkoord op de agenda van de bevoegde commissie donderdag en van de plenaire vergadering vrijdag.

Alle ogen zullen er gericht zijn op Paul Magnette (PS), minister-president van het Waals Gewest, die zijn deelname aan het officiële bezoek van het vorstenpaar aan Japan voortijdig onderbreekt om het debat vrijdag bij te wonen. Magnette staat onder grote druk van federaal premier Michel om zijn tegenstand op te heffen.

Maar cdH-politicus André Antoine, die zondag terugkwam van een bezoek aan Canada, gaf gisteren in een interview met Le Soir weinig hoop op een compromis. "Onze onmin is zeer gemotiveerd, gaande van de commerciële praktijken, het landbouwluik tot de conflictarbitrage", zei hij. Antoine eist een "aangepast" verdrag dat "economisch, socialer en juridisch rechtvaardiger is".