Direct naar artikelinhoud

Politie wil geld zien van Jambon

De politievakbond NSPV werkt aan een procedure om minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) voor de rechtbank te slepen. Volgens de bond is het mee zijn schuld dat tientallen politiechefs nu al tien jaar wachten op opslag. Ze lopen daardoor jaarlijks duizenden euro mis.

Volgens de NSPV zijn er alleen al onder hun leden minstens veertig hoofdcommissarissen die recht hebben op een loonopslag maar die onterecht niet krijgen. Sommigen wachten er al op sinds 2007. In dat jaar stroomde de laatste hoofdcommissaris door naar een van de twee hoogste loonschalen voor officieren: de felbegeerde 07- en 08-klassen.

In de praktijk moet de minister van Binnenlandse Zaken een commissie met zeven leden samenroepen die moet motiveren waarom de kandidaten, op basis van hun verdiensten en verwezenlijking, aanspraak maken op die loonsverhoging. Uiteindelijk is het aan de minister om die promotie toe te staan.

"De procedure om die mensen te promoveren, wordt al jaren niet eens meer opgestart", zegt de jurist van het NSPV. "Destijds stapten politiemensen naar de Raad van State omdat zij uit de boot vielen. Daardoor liggen al die promoties nu stil. Dat kan de bedoeling niet zijn."

Hij benadrukt dat het dossier eerder een principekwestie is dan een centenkwestie. "Het gaat op zich niet om astronomische bedragen. Afhankelijk van hun functie en hun anciënniteit spreken we over het mislopen van 5.000 tot 15.000 euro per jaar. Veel van hen zijn korpschef en staan dus aan het hoofd van een politiezone."

'Scheve situatie'

Momenteel wordt aan een Koninklijk Besluit gewerkt om het probleem op te lossen. "Maar intussen zit dat hele dossier wel in het slop", zegt NSPV-voorzitter Carlo Medo. "Die mensen wachten nu al jaren op die benoeming en de bijbehorende opslag. Als men de regeltjes zou volgen, zouden die mensen al jaren in categorie 07 of 08 zitten. Volgens ons kunnen die mensen tot vijf jaar teruggaan in de tijd om dat geld terug te vorderen. We werken nu volop aan een gerechtelijke procedure."

Het NSPV wil nog niet helemaal in zijn kaarten laten kijken, maar wil de zaak voor de rechtbank brengen met een dossier van één Oost-Vlaamse korpschef. In een latere fase zouden ook de andere hoofdcommissarissen naar de rechter stappen.

De woordvoerder van Jambon beklemtoont dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing. "Omdat de huidige procedure jaar na jaar faalt, zoeken we nu een nieuwe procedure."

Het NSPV zoekt steun bij collega-vakbonden. Het liberale VSOA begrijpt dat de NSPV hamert op het statuut, maar vindt het te vroeg voor een procedure. "De hoofdcommissarissen hebben statutair zeker gelijk, maar we willen beklemtonen dat ook de andere politiekaders niet mogen worden vergeten. Al sinds 2001 kregen ze geen enkele looncorrectie meer. Die scheve situatie ten opzichte van sommige andere beroepscategorieën moet dringend worden rechtgetrokken. Maar wij verkiezen onderhandelingen boven een procedureslag", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.