Direct naar artikelinhoud

Justitie zet pijnlijk onderzoek tegen Fillon voort

De Franse justitie zet het gerechtelijk vooronderzoek tegen de Republikeinse presidentskandidaat François Fillon door. 'Talrijke elementen die nu al zijn verzameld laten het niet toe de zaak te seponeren', liet justitie in Parijs weten.

Fillon keurde de verklaring van justitie af. "Er is niets nieuws, geen vervolging, geen aanklacht", aldus Fillon. "Deze verklaring is slechts een daad van communicatie die voeding geeft aan het feuilleton in de media." Hij zei nog altijd vastbesloten te zijn de strijd om het presidentschap voort te zetten.

Fillon wordt ervan verdacht zijn vrouw Penelope aan een 'spookbaan' als zijn parlementair assistent te hebben geholpen. Volgens het satirisch weekblad Le Canard Enchaîné heeft zij hiermee tussen 1988 en 2013 ruim 800.000 euro verdiend, zonder ooit te hebben gewerkt.

Bungelen

De beslissing van justitie is een tussenstap. Als het gerechtelijk vooronderzoek is afgerond, heeft justitie drie mogelijkheden: seponeren, het vooronderzoek omzetten in een 'echt' onderzoek geleid door een onderzoeksrechter, of Fillon direct aanklagen.

Voor Fillon betekent de voortzetting van het vooronderzoek dat hij blijft bungelen. Waarschijnlijk zal justitie hem en zijn vrouw opnieuw verhoren. Ook kunnen er nieuwe huiszoekingen plaatsvinden. Daarmee zal de druk op Fillon nog toenemen.

Vooralsnog geeft de Republikeinse presidentskandidaat geen krimp. Nochtans staat hij onder grote druk van zijn partij. Maandagavond kwamen zeventien Republikeinse parlementariërs, merendeels aanhangers van ex-president Sarkozy, bij elkaar in Parijs. Zij wilden dat Fillon zich zou terugtrekken. Fillon drukte de rebellie de kop in: 90 procent van de parlementariërs steunde hem. Niettemin heeft zijn campagne enorme schade opgelopen.

Hoewel: in de peilingen valt die schade nogal mee. Hij staat nu op 18 procent, achter Emmanuel Macron (19,5) en Marine Le Pen (26). Het presidentschap blijft in zicht, als hij de kleine achterstand op Macron weet in te lopen. Volgens de peilingen zou hij daarna Le Pen verslaan, met 56 tegen 44 procent. Hij hoopt ongetwijfeld dat de kiezers de affaire tegen die tijd alweer een beetje vergeten zijn.