Direct naar artikelinhoud

Wordt de 'man van Zwan' Vlaams Belang-voorzitter?

Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Van Grieken is in de running om de nieuwe voorzitter van Vlaams Belang te worden. Van Grieken (27) is de man die het twee jaar geleden nog een goed idee vond om een school binnen te dringen om er moslimkinderen te dwingen varkensworst te eten.

Tot 20 september hebben leden van het Vlaams Belang nog de tijd om zich kandidaat te stellen voor de opvolging van Gerolf Annemans als partijleider. Annemans kondigde zijn ontslag aan daags na de zware verkiezingsnederlaag van het VB bij de stembusgang van 25 mei (extreem rechts zakte nationaal terug naar 5,9 procent van de stemmen). Een overvloed aan kandidaten diende zich nog niet aan: op dit moment is er zelfs nog geen kandidaat bekend.

Kamerfractieleidster Barbara Pas, vooraf vaak genoemd voor de job, wordt het al zeker niet. Om privéredenen ziet zij de opstap naar het voorzitterschap niet zitten. Nu haakt ook haar collega in het Vlaams Parlement, Chris Janssens, af. Janssens zegt de voorkeur te geven aan het Vlaams fractieleiderschap, dat hem nog maar onlangs werd toegekend. Dat Janssens afzegt is wel opmerkelijk. Hij was in 2012 al even kandidaat, maar trok zich toen terug om de weg vrij te maken voor Annemans. Pas en Janssens werden ondervoorzitter onder Annemans, en moesten het Vlaams Belang een jonger, maar ook wat zachter gezicht geven.

Of die verzachting er komt, is nog maar de vraag nu een andere naam zich aandient: Tom Van Grieken. Zelf zegt Van Grieken dat hij "momenteel nog geen kandidaat" is, maar voegt hij daaraan toe dat "in die zin de nadruk op het woord 'momenteel' ligt." Van Grieken is naar eigen zeggen druk bezig met na te gaan of hij genoeg steun geniet binnen de partij. Is dat het geval, dan waagt hij de sprong - en maakt hij een goede kans om voorzitter te worden.

Harde lijn

Tom Van Grieken werd op 25 mei voor het eerst verkozen als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. Voordien maakte hij naam als voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren. Van Grieken geldt als een aanhanger van de harde 'Antwerpse' Dewinter-lijn. Dat bewees hij ten volle toen hij samen met twee medestanders in juni 2012 het schoolplein van het Atheneum van Schoten (Van Griekens woonplaats) binnendrong om er een barbecue van de leerlingen te verstoren. De jonge VB'ers probeerden er moslimkinderen met intimidatie en geweld te dwingen om varkensworst (Zwanworstjes om precies te zijn) te eten. Het ging om kinderen van twaalf tot veertien jaar. De VB'ers werden door de politie van het schoolterrein verwijderd.

De Zwanactie leidde tot nationale consternatie. Het Vlaams Belang nam nooit afstand van de gebeurtenissen. Filip Dewinter sprak van een 'gepaste actie' en ook de jongerenafdeling, die toen nog door Van Grieken werd geleid, pochte op haar website over een 'geslaagde verrassingsactie.'