Direct naar artikelinhoud

Veeg teken voor Cameron: 'The Sun' kiest voor brexit

'We moeten onszelf bevrijden van het dictatoriale Brussel (...) Ons land heeft een glorie- rijk verleden. Dit is onze kans om Groot-Brittannië nog groter te maken, om onze democratie te heroveren.' Onder de kop 'BeLEAVE in Britain' adviseert The Sun haar miljoenen lezers voor een brexit te stemmen.

Of beter: mediatycoon Rupert Murdoch heeft dat geadviseerd. Hiermee is de kans op een Brits vertrek uit de Europese Unie flink toegenomen. Niet zozeer omdat persbaron Murdoch opinie maakt, maar omdat hij donders goed weet hoe de Union Flag erbij hangt. Nog nooit heeft hij op het verkeerde paard gegokt bij verkiezingen of referenda.

Al decennia bericht The Sun, de grootste krant van Groot-Brittannië, op negatieve wijze over de Europese Unie. En Murdochs luitenant bij de tabloid, Trevor Kavanagh, voorspelde begin dit jaar al een brexit, zeker na premier Camerons magere akkoord in Brussel.

Murdoch zelf wachtte af en nu de peilingen beginnen te wijzen naar het ondenkbare, heeft hij vanuit New York zijn stem laten horen. De 85-jarige is nooit een groot liefhebber geweest van het Europese eenwordingsproject.

Afluisterschandaal

Vijf jaar geleden leek Murdochs politieke rol uitgespeeld, toen hij tabloid News of the World had opgeheven na een afluisterschandaal. Terwijl David Cameron afstand nam van de mediamagnaat, behielden zijn oude vriend Boris Johnson en de minister van Justitie Michael Gove een goede band met hem. Juist deze twee zijn nu de leiders van de brexit-campagne.

Een paar weken geleden waren Cameron en de zijnen er nog van overtuigd dat het luchtbombardement van waarschuwingen voor een brexit doeltreffend zou werken. De premier had iedereen opgetrommeld om de weifelende Britten op het hart te drukken dat het eiland haast zou verdrinken na een brexit.

Wereldleiders, topambtenaren, academici, cultuurpausen en topondernemers waarschuwden de eilandbewoners dagelijks voor een historische vergissing. Het sorteerde niet het juiste effect. Integendeel, het leidde tot scepsis, woede en contramine.

Massa-immigratie

Aanvankelijk konden Johnson en Gove amper profiteren, omdat ze zich voornamelijk richten op soevereiniteit, een net thema dat vooral speelt bij conservatieve kiezers. Sinds de 'purdah' in werking trad, een verbod voor ambtenaren om campagne te voeren, kwam er een einde aan het luchtoffensief en begon een grondoorlog. Johnson en Gove besloten zich te richten op immigratie.

Het sloeg meteen aan, vooral de belofte om een Australisch immigratiesysteem in te voeren. Hiermee zouden de Britten weer controle over hun grenzen kunnen krijgen. Vooral ontevreden Labour-stemmers zijn gevoelig voor dit thema. Zij zien zichzelf als het kind van de rekening van de massa-immigratie, die vooral goed zou zijn voor welgestelden en grote bedrijven. En die onvrede lijkt zich te vertalen in gunstige peilingen voor het Leave-kamp.

Recente peilingen, uitgevoerd in opdracht van The Independent en The Guardian, geven een voorsprong van respectievelijk 10 en 7 procent aan. De gokkantoren krijgen steeds meer weddenschappen op een brexit binnen.

Bang afwachten

Dat de stemming is omgeslagen, blijkt ook op de vele debatavonden. Maandagavond zat de zaal van The Ethical Society bomvol voor een debat van de 'How to Academy' in het Londense Bloomsbury. Bij aanvang van de avond was 47 procent voor het EU-lidmaatschap, was 30 procent onbeslist en was 23 procent voor een brexit. Na twee uur van beschaafd debat, dat amper over iets 'vulgairs' als immigratie ging, was de stemming geheel omgeslagen: respectievelijk 43, 12 en 45 procent.

"Dat gaat zo bij elk debat", verzekerde deelnemer Daniel Hannan, de Conservatieve Europarlementariër die een van de gezichten van de brexit-campagne is. Het wordt dus bang aftellen voor de 'Remainers' tot het referendum, volgende week donderdag. En voor zij in Europa die willen dat de Britten binnen de Europese Unie blijven.