Direct naar artikelinhoud

EU boekt kleine zege in strijd tegen tabakslobby

Het Europees Parlement heeft een fel omstreden en strengere versie van de tabaksrichtlijn goedgekeurd met 620 stemmen voor, 43 tegen en 14 onthoudingen. Er komen extra maatregelen om vooral jongeren van de sigaretten weg te houden.

Het wetsvoorstel raakte vrij eensgezind door het Europees Parlement maar werd toch fors geamendeerd. Zo stemde de meerderheid voor minder grote waarschuwingsprentjes: slechts 65 procent van de oppervlakte van een sigarettenverpakking moet bedekt worden door een gezondheidswaarschuwing, terwijl de Europese Commissie en de commissie Volksgezondheid van het Parlement voor 75 procent pleitten. Wel blijft de waarschuwing bovenaan het pakje en niet onderaan zoals sommigen wilden.

Sigaretten met muntsmaak zullen uiteindelijk uit de winkelrekken moeten verdwijnen, maar de overgangsperiode werd verlengd van drie tot acht jaar. Sigaretten met een andere smaak moeten wel drie jaar na de publicatie van de nieuwe richtlijn verdwenen zijn. Ook de dunne sigaretten, die vooral jonge vrouwen makkelijker zouden aanzetten tot roken, blijven toegestaan.

De nieuwe richtlijn deed al heel wat stof opwaaien omwille van verregaande lobbypogingen van de tabaksindustrie om de ontwerptekst te versoepelen en uit te stellen. Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) is desalniettemin "globaal genomen wel tevreden. Er werd met een meerderheid gestemd, en een strengere wetgeving komt er uiteindelijk."

Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) sprak toch van een 'beschamende dag voor het Europees Parlement'. "Ondanks de grote ophef overal in Europa rond de hevige lobby van tabaksmultinationals, kan het vele collegae blijkbaar geen zier schelen dat ze zich voor de kar van de tabakslobby laten spannen", reageerde hij.