Direct naar artikelinhoud

Nonchalante Sjarapova moet twee jaar boeten

Maria Sjarapova mag niet meer tennissen tot 26 januari 2018. Dat is het verdict van het antidopingtribunaal voor de 29-jarige Russin, die dit jaar op de Australian Open betrapt werd op het verboden product meldonium. Sjarapova gaat in beroep bij het sportarbitragehof TAS.

Het 33 pagina's dikke rapport van het antidopingtribunaal van de Internationale Tennisfederatie (ITF) laat er weinig twijfel over bestaan: het gebruik van meldonium door Maria Sjarapova was niet opzettelijk - had ze geweten dat het vanaf 1 januari op de verboden lijst stond, dan was ze gestopt - maar wel met de bedoeling haar prestaties te bevorderen.

Nochtans was de Russische vedette er naar eigen zeggen ruim twaalf jaar geleden mee begonnen om een hartkwaal, magnesiumgebrek en een familiegeschiedenis van diabetes voor te zijn. Dat het product ook de doorbloeding en het uithoudingsvermogen zou verbeteren, zoals ook het wijdverspreide gebruik bij andere Russische atleten doet vermoeden, was natuurlijk mooi meegenomen.

Straffer nog is dat Sjarapova sinds 2010 niet meer samenwerkte met dokter Skalny, de arts die haar het eerst onderzocht en het medicijn - en nog zeventien andere pillen en supplementen - voorschreef maar in alle talen zweeg over meldonium tegenover haar volgende artsen, haar voedingsspecialist of andere leden van haar team. Ook op de dopingformulieren die ze de laatste twee jaren ondertekende na tests gaf ze nooit een vermelding van een inname van het product.

Haar manager Max Eisenbud was een van de enigen die op de hoogte was van het gebruik (sinds 2013), maar hij kwam met de weinig plausibele verklaring dat hij de dopinglijst, met daarop de nieuwe verboden producten voor 2016, eind 2015 niet had gecheckt omdat hij net in een scheiding zat. Met de professionele omkadering van multimiljonair Sjarapova en het gemak waarmee ze andere producten, voor verkoudheden bijvoorbeeld, lieten checken bij artsen van de tennisbond WTA is dat natuurlijk een lachertje.

Punten en prijzengeld inleveren

Sjarapova bleef ook vaag over hoe en waar ze het product in handen kreeg. Vader Joeri zorgde blijkbaar voor de toelevering vanuit Rusland. Het gegeven dat Maria Sjarapova - ook in 2016 nog - op elke matchdag een pil van 500 milligram Miltronate (merknaam van meldonium) tot zich nam, pleitte ook niet voor haar zaak dat het hier om haar gezondheid ging.

"De overtreding van de dopingregels was niet opzettelijk omdat Sjarapova niet wist dat meldonium vanaf 1 januari 2016 op de lijst met verboden producten stond", luidde het bij de ITF. "Desondanks is ze wel verantwoordelijk voor de inbreuk en maakte ze een duidelijk fout door dat niet te controleren. Als ze het gebruik niet verborgen had gehouden voor haar eigen team, haar dokters en de antidopingautoriteiten, dan had ze dit alles kunnen voorkomen. Ze is de auteur van haar eigen ongeluk."

Sjarapova kreeg voor het vergrijp een schorsing van twee jaar. Ze moet de verdiende WTA-punten en prijzengeld op de Australian Open teruggeven en mag dus geen toernooi meer spelen tot 26 januari 2018.

Nog geen kwartier na de bekendmaking van het verdict was er al een reactie van de Russin zelf. "Het tribunaal concludeerde dat ik niet opzettelijk de regels overtrad. Daarom kan ik deze uitzonderlijk zware straf niet aanvaarden", zei Sjarapova. "Ik ga dan ook onmiddellijk de schorsing betwisten bij het TAS."

Haar advocaat John Haggerty trad haar daarin bij: "Ik vind dat het tribunaal duidelijke bewijzen over het hoofd heeft gezien dat Maria Mildronate nam op voorspraak van haar dokter en dat de ITF vergat de spelers voldoende te waarschuwen op de toevoeging van meldonium op de verboden lijst. Het lijkt erop dat het tribunaal Maria als voorbeeld gebruikte door ze zo streng te straffen. Ik ben ervan overtuigd dat het TAS haar schorsing zal inperken en dat ze sneller naar het tennis zal terugkeren."