Direct naar artikelinhoud

André Greipel werkt af aan honderd procent

Tweede massaspurt in de Ronde van België en weer stond geen maat op André Greipel. Met dát verschil dat niet langer gerekend werd in millimeters, maar in meters. 'Vandaag was ik écht wel de snelste.'

Twee op twee. Het is niet dat ze er bij Lotto-Belisol van opkijken. Als topspurter is Greipel in het Vlaamse luik van Belgiës ronde namelijk koning Eenoog in het land der blinden. Geen Cavendish, Farrar, Boonen, Kittel of Goss om hem op deze aankomststroken op zijn nummer te zetten. "Dan moet iemand van zijn kaliber er hier in alle omstandigheden een stuk of twee, drie winnen", toetert Dirk De Wolf al twee dagen zonder pardon. Ook Herman Frison achtte het de voorbije weken hoog tijd dat de 'Gorilla' zich een keer ging smijten. Een zachtgekookt ei, vond Frison hem in de spurt. Dringend toe aan wat peper en zout.

Bon, de Ronde van België is de Tour niet. Maar hij moet er natuurlijk ergens mee beginnen, André Greipel. Woensdag, in Buggenhout, liep het ei zo na nog faliekant af. Gisteren verdween de finishfoto prompt in de vuilnismand. Wegens irrelevant. "Deze hellende finish liegt niet. Vandaag was ik écht wel de snelste", glunderde Greipel, die zich in één moeite ook comfortabeler in de rode leiderstrui schikte. "Toch was het allemaal niet zo simpel als het eruit zag. Voor de tweede dag op rij draag ik deze zege op aan mijn ploegmaats. Want zij reden de perfecte koers."

Ze zorgden er vooral voor dat Greipel in de hectische slotfase niet in de anonieme achterkamers van het peloton belandde. "De dubbele bandbreuk van Sieberg maakte het ons extra lastig", pufte Jurgen Roelandts. "Het maakte dat, na het kopwerk van Cordeel en Van de Walle, ook Dehaes en Debusschere nog vol aan de bak moesten."

Verrassend manoeuvre

Als bij wonder kwam Sieberg zijn bepalende positie vooraan in de finale opnieuw inpalmen. "Marcel en ik reden op kop de slotkilometer in", zegt Roelandts. "We keken even om, maar... geen spoor van André. Tot Henderson hem plots, op 800 meter van de streep, kwam afzetten. Het sein om onszelf te laten afzakken. Een manoeuvre dat Napolitano en Van Hummel verraste. (lacht) Die twee wisten niet wat er gebeurde. Het zegepad lag wijd open voor André."

Ook sportief manager Marc Sergeant plaatst de twee spurtoverwinningen in het juiste perspectief, maar weet de 'dubbel' uiteraard wel te appreciëren. "Er rustte al enige tijd druk op de ploeg, omdat klinkende resultaten uitbleven. In de Giro is het tij beginnen keren, met de ritzege van Lars Bak. En wat we hier de voorbije twee dagen lieten zien, is toch ook niet mis. Met de resultaten keert duidelijk ook het vertrouwen terug in de ploeg. Een verheugende vaststelling is dat, in het vooruitzicht van de Tour."