Direct naar artikelinhoud

De strafste first lady aller tijden

PORTRET Eleanor Roosevelt: First Lady of the World Dinsdag 20/6, 21u15, Canvas

Ze was de dochter van een aan drank en drugs verslaafde vader, kreeg amper liefde van haar moeder, werd vanaf haar tiende opgevoed door haar oma en later naar een Londense kostschool gestuurd.

Maar Eleanor liet zich niet kisten. Ze trouwde met haar verre neef Franklin Delano Roosevelt, die als Democratische gouverneur van New York vier keer tot Amerikaans president zou worden gekozen. Ze vertegenwoordigde haar door polio getroffen man bij tal van officiële gelegenheden en was zeer begaan met vrijheid, rechtvaardigheid en sociale thema's als de 48-urige werkweek, de invoering van het minimumloon, de afschaffing van de kinderarbeid en gelijke rechten voor de Afro-Amerikanen.

Ook na de dood van Franklin in 1945 bleef ze strijdbaar. De nieuwe president Harry Truman omschreef haar als de 'First Lady of the World' en benoemde Eleanor tot afgevaardigde bij de VN, waar ze mee verantwoordelijk was voor het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Uitstekend portret van een eigenzinnige en idealistische vrouw met ballen die de tot dan toe louter ceremoniële functie van first lady een geheel nieuwe invulling gaf.