Direct naar artikelinhoud

FIFA geeft doodsteek aan strijd tegen corruptie

Aan de strijd tegen corruptie bij de FIFA is een eind gekomen. Dat beweren Hans-Joachim Eckert en Cornel Borbély, de twee voorzitters van de interne ethische commissie die aan de kant zijn geschoven. Zij mogen zich van de wereldvoetbalbond niet herkiesbaar stellen. Honderden fraudezaken dreigen hierdoor stil te vallen.

De beslissing van de FIFA-raad om de twee corruptiejagers de deur te wijzen staat haaks op de belofte van de in 2016 gekozen voorzitter Gianno Infantino om schoon schip te maken bij het door schandalen doordrenkte voetbalorgaan. Rechter Eckert en aanklager Borbély werden bij aankomst in Bahrein, waar vandaag het jaarlijkse FIFA-congres plaatsvindt, nietsvermoedend op de hoogte gesteld van een voldongen feit.

Volgens Eckert en Borbely stellen de FIFA-bewindslieden hun eigen belang boven dat van de organisatie. "Deze overduidelijk politiek gemotiveerde beslissing legt de hervormingen in feite stil. Het vertrouwen in de bond zal verder dalen en het toch al slechte imago van de FIFA nog meer beschadigen", zeggen ze in een verklaring.

Volgens de statuten van de voetbalbond hebben beide afdelingshoofden recht op nog twee termijnen van vier jaar, zouden ze verkiesbaar zijn gesteld.

Vertraging van onderzoeken

Als rechter en aanklager waren Eckert en Borbély nauw betrokken bij de vervolging van meer dan zestig officals tijdens de grootste interne corruptiecrisis in het bestaan van de FIFA. Meest prominent zijn de vervolgingen van oud-voorzitter Sepp Blatter, diens rechterhand Jérôme Valcke en UEFA-baas Michel Platini.

De twee waren sinds 2012 betrokken bij de hernieuwde ethische commissie, opererend met twee onafhankelijke kamers. De Duitse Eckert was voorzitter van de rechtsprekende tak, Zwitser Borbély leidde de onderzoeksafdeling. Sinds hun aantreden was de ethische commissie geen slapende club maar een orgaan dat kon bijten.

Huidige onderzoeken lopen onvermijdelijk vertraging en belemmering op, stellen de scheidende commissieleden. Zij moeten de zaken overdragen aan hun vandaag officieel aangestelde vervangers: de Griekse rechter Vassilios Skouris, voormalig voorzitter van het Europese Hof, en de Colombiaanse aanklager Maria Claudia Rojas. "Onze opvolgers zullen zich volledig moeten inlezen in alle dossiers en processen."

Autocratische voorzitter

Van Infantino's voornemens om Sepp Blatters corrupte nalatenschap uit te wissen, komt voorlopig weinig terecht. Eind maart besliste de voorzitter tot een controversiële salarisverhoging voor de top van de wereldvoetbalbond, ondanks slechte financiële resultaten. Ook zijn plannen voor een nog vollere internationale speelkalender, door onder andere het WK-deelnemersveld uit te breiden van 32 naar 48 landen, kregen veel kritiek uit de voetbalwereld. Hij zou zich net als Blatter gedragen als een autocraat die geen rekenschap aflegt voor ingrijpende beslissingen.

Van het besluit tot uitsluiting van Eckert en Borbély maakte de FIFA zelf geen melding. Ook gaf het nog geen commentaar op de kwestie en de erop volgende aantijgingen. De bond wil hiermee wachten tot na het congres.