Direct naar artikelinhoud

Duitsland wil verbod op het sluiten van kolencentrales

De Duitse regering wil energiemaatschappijen mogelijks verbieden om onrendabele kolen- en gascentrales te sluiten. Zo hoopt ze te voorkomen dat Duitsland de komende jaren zonder stroom komt te zitten op windstille winterse dagen.

Het mogelijke verbod betekent niet dat de Duitsers nu van hun groene geloof zijn gevallen. Het Duitse streven om de groenste economie ter wereld te worden blijft fier overeind. Op gunstige dagen zijn zonnepanelen en windmolens in staat 45 procent van de totale Duitse elektriciteitsbehoefte te genereren.

Wel is het zo dat de opmars van de groene energiesector het land de komende winters mogelijk voor een probleem stelt.

Het massale aanbod van stroom en windmolens heeft de elektriciteitsprijs in Duitsland fors doen dalen. Vooral voor oudere kolen- en gascentrales is dat een probleem. Door de stijgende brandstofprijzen wordt stroom uit kolen- en gascentrales steeds duurder. Berlijn vreest dat energiemaatschappijen de onrendabele oude centrales zullen sluiten.

Vooral in de winter kan dat leiden tot stroomtekorten. Als Duitsland volledig afhankelijk is van zonne- en windenergie, dan heeft het land altijd zonneschijn of wind nodig om elektriciteit op te wekken.

Meteorologische statistiek leert echter dat het land daar 's winters niet altijd op kan rekenen. De stroomschaarste die dan kan ontstaan, leidt tot overlast voor particulieren en mogelijk grote economische schade voor bedrijven.