Direct naar artikelinhoud

Eerste ouder-kindcafé opent in Brussel

Café Poussetteopende gisteren de deuren in Schaarbeek. Het café wil vooral ouders met kinderen aanspreken. Volgens pedagoog Jan Van Gils kunnen die ouders hun kroost beter meenemen naar een plek waar iedereen welkom is.

Een houten plank voor de drempel om het binnenrijden gemakkelijker te maken, parkeerplaatsen voor kinderwagens, een parkje met babyhangmat, een verzorgingskussen én een potje naast het toilet. Welkom in Café Poussette, de zaak die volgens uitbaters Audrey Somers en Laurent Daube het eerste ouder-kindcafé is in België. Volgens Daube was er wel een nood aan een café waar kinderen heel welkom zijn.

"We hebben zelf kinderen en merken dat er in andere cafés vaak te weinig ruimte is om hen er mee naartoe te nemen. Bovendien bekijken de andere klanten je soms met een scheef oog", vertelt Daube. Uit een marktonderzoek dat de voormalige industrieel ingenieur liet uitvoeren, blijkt dat ouders met jonge kinderen daarom vaker eten en drinken in grote ketens, zoals Ikea of McDonald's. "Daar is voldoende ruimte, maar het eten is er niet altijd even gezond", vindt Daube.

In Café Poussettestaan daarom potjes biologische groenten- en fruitpap boven de taarten en quiches. Maar het was er gisterenmiddag nog niet over de hoofdjes lopen om er nog een te kunnen bemachtigen. Is een kindercafé dan ook niet eerder iets dat alleen op woensdagnamiddag en tijdens het weekend kan overleven? "Op die momenten zal het drukker zijn", bevestigt Daube, "maar moeders nemen ook zwangerschapsverlof of blijven zelfs nog langer thuis van werk om bij hun kinderen te zijn. Daardoor zullen ze ook op weekdagen de weg wel vinden."

Pedagoog en voormalig directeur van het onderzoekscentrum Kind en Samenleving Jan Van Gils reageert toch minder enthousiast. Hij weet dat restaurants en hotels soms negatief reageren op ouders en hun kinderen, maar vindt het toch een beter idee om kinderen mee te nemen naar een plaats waar iedereen welkom is. "Dat lijkt me geschikter dan de kinderen in hun vrije tijd mee te tronen naar een veredelde kleuterklas", aldus Van Gils. "Kinderen zitten al de hele dag in lokalen op hun maat, ook daar ben ik trouwens niet altijd voorstander van. Je moet kinderen dus niet nog meer isoleren van de echte wereld."

Daube haast zich daarom te verzekeren dat je helemaal geen kinderwagen moet duwen of kinderen hebben om welkom te zijn in het nieuwe ouder-kindcafé. Hij vreest ook niet dat de komst van een café op kindermaat andere cafés ertoe zal aanzetten om kinderen helemaal uit te sluiten. Na de komst van een kindercafé in Berlijn plaatste een café in dezelfde stad nochtans een betonnen paal voor de deur. Daardoor konden mensen hun kinderwagens er niet binnenrijden. "Daar kwam veel kritiek op", weet Daube. "Ook omdat andersvaliden het café niet meer konden binnengaan. Zover komt het in deze buurt vast niet."

Maar Daube beseft dat een café dat zich op kinderen richt misschien snel te luidruchtig wordt voor kinderloze paren. Daarom plaatsen hij en Somers maar vier tot vijf tafels in de ruimte. "Dan blijft het lawaai waarschijnlijk wel binnen de perken." Oordopjes schafte Daube zich alleszins nog niet aan. "Al is het misschien geen slecht idee", lacht hij.

Ook in Sint-Gillis komt er volgens de krantLe Soir binnenkort een ouder-kindcafé: Les Parents Terribles. Daar zouden onder andere lessen over borstvoeding en een maandelijkse ruilbeurs voor kinderkleding op het menu staan.