Direct naar artikelinhoud

Onderzoek naar illegale mesthandel

In vijf landen, waaronder ook België, vonden huiszoekingen plaats in het kader van een internationaal onderzoek naar mestfraude. Voorlopig worden geen Belgen verdacht.

Een mesthandelaar uit de Nederlandse provincie Brabant wordt samen met vier andere personen, allemaal Nederlanders, verdacht van mestfraude.

"Boeren die meer mest hebben dan ze zelf kunnen gebruiken, moeten daar flinke boetes voor betalen. We vermoeden dat de verdachten tegen betaling deze overtollige mest van veehouders hebben afgenomen maar de mest vervolgens niet volgens de regels hebben verwerkt", verklaart Esther Schreur van het Nederlandse functioneel parket, dat de criminaliteit bestrijdt op het gebied van milieu, economie en fraude.

Het was de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die dinsdag in het kader van dat onderzoek verschillende huiszoekingen uitvoerde in Nederland. Ook in Zwitserland, Duitsland, Polen en België vonden in samenwerking met Eurojust enkele huiszoekingen plaats. "In België zochten we voornamelijk in de omgeving van Antwerpen", zegt Schreur.

Waar de overtollige mest naartoe is, blijft voorlopig onduidelijk. "Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. Mogelijk is de mest gedumpt. We geloven dat de verdachten gebruik maakten van diverse vennootschappen in verschillende landen om op die manier de illegale meststromen te verhullen. Bij de huiszoekingen hebben we administratie en computers voor verder onderzoek meegenomen, ook in Polen, Zwitserland, Duitsland en België."

Daarnaast nam het parket auto's, quads, motoren en een tractor in beslag. De Nederlandse speurders vermoeden dat de verdachten miljoenen hebben verdiend met de mestfraude. Schreur: "We hebben eigendommen van de verdachten in beslag genomen en ook beslag gelegd op hun onroerend goed."

De mesthandelaar en zijn kompanen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. Er is voorlopig nog niemand aangehouden in het dossier.