Direct naar artikelinhoud

Nieuw plan tegen meeuwen: eigen eiland

Brutale meeuwen blijven Oostende en Knokke-Heist teisteren. De gemeentebesturen zoeken hun heil in steeds gekkere oplossingen. Helikopters, telegeleide vossen en een discobar, het werd allemaal overwogen. Marien bioloog Jan Seys heeft een alternatief: 'Laten we voor de kust een eiland opspuiten voor de meeuwen.'

Leek het gezond verstand nog te zegevieren met de invoering van vuilnisbakken in plaats van vuilniszakken en het verspreiden van affiches die het voederen van meeuwen ontraden, dan lijken de gemeenteraadsleden van Knokke-Heist en Oostende de laatste weken alleen nog maar absurde oplossingen te zien voor de overlast die de talrijke meeuwen met zich meebrengen.

Paul Geerinx, schepen van Milieu in Knokke-Heist, moest al toegeven dat het dan toch niet zo'n goed idee was om een telegeleide auto met een opgezette vos op het dak van een school en klooster te laten rondrijden. Een groepje vrijwilligers zou de mobiele vogelverschrikker meermaals per dag toertjes doen rijden om zo de meeuwen te verjagen. Omwille van veiligheidsredenen, de buurtbewoners zouden wel eens van het dak kunnen vallen, werd het project afgelast.

Al gauw diende zich een nieuwe techniek aan: een onbemande helikopter zou boven de meeuwen vliegen en ultrasone geluiden voortbrengen. Door de gelijkenis met het geluid van een roofvogel zouden de meeuwen de helikopters als een vijand zien en opgeschrikt wegvliegen. De bijhorende discolichten zouden de vogels al helemaal de stuipen op het lijf jagen. Toch werd het plan afgevoerd. Het kostenplaatje van enkele duizenden euro's zat daar voor iets tussen.

"Het probleem met zulke technieken is het gebrek aan variatie", vertelt bioloog Jan Seys. "Meeuwen zijn slimme dieren die zich snel aanpassen aan mensen en verschillende situaties. Speel elke dag op hetzelfde uur het geluid van een roofvogel af en de meeuw zal na enkele maanden leren dat er helemaal geen gevaar is. Enkel als mensen de machines bedienen, kunnen ze voldoende variatie brengen en de meeuwen eventueel een stapje voor zijn. Maar dat vereist dan weer personeel en dus kosten."

Opvallend is dat de bioloog beweert dat er vandaag niet meer meeuwen zijn dan tien jaar geleden. "Het probleem is halverwege de jaren tachtig ontstaan. Voor de kust van Zeebrugge werd terrein opgespoten voor de uitbreiding van de haven. Dat terrein werd niet onmiddellijk ingenomen en dus vonden de meeuwen er een ideale broedplaats. Toen het terrein na een aantal jaren toch zijn bestemde invulling kreeg, moesten de meeuwen op zoek naar een nieuwe broedplaats. De beesten zijn dus verdreven naar de daken van de kuststeden."

Seys biedt een opmerkelijke oplossing aan. "Voorzie een broedplaats die vlak, overzichtelijk en onbereikbaar voor predatoren zoals vossen is. Dat betekent dat het terrein omgeven moet zijn door water." Een opgespoten eiland voor de kust dus. Het plan ligt momenteel voor bij de gemeentebesturen en wordt volop besproken.