Direct naar artikelinhoud

Doorwerken na acht maanden zwangerschap is schadelijk voor baby

Langer dan acht maanden zwanger blijven werken schaadt het kind even zwaar als zwanger roken. Grootschalig onderzoek bij ruim 30.000 moeders en hun kinderen toont dat het geboortegewicht bij die baby's significant lager is.

Werkt een vrouw langer dan acht maanden in een zwangerschap nog door, dan zal haar baby gemiddeld 230 gram lichter geboren worden dan de baby's van vrouwen die eerder stopten. Het effect blijkt even schadelijk als roken. Net zoals bij zwangere rooksters ontwikkelt de foetus zich trager en minder goed bij de vrouwen die lang bleven werken. Een lager geboortegewicht is minder onschuldig dan het lijkt. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat een lager geboortegewicht een hoger risico op een slechtere gezondheid en algemene ontwikkeling met zich meebrengt.

Het onderzoek van de Universiteit van Essex, gepubliceerd in vakbladJournal of Labor Economics, is gebaseerd op drie langdurige opvolgstudies: het British Household Panel Survey dat tussen 1991 en 2005 liep, de Britse Millennium Cohort Study en de Amerikaanse National Survey of Family Growth die van begin jaren zeventig tot 1995 liep. Zo is informatie over 31.048 moeders en baby's geanalyseerd.

Marco Francesconi, een van de auteurs van het onderzoek, benadrukt dat de neiging om langer te werken bij aanstaande moeders een probleem vormt waar overheden dringend aandacht aan moeten besteden. "We weten dat een laag geboortegewicht veel zaken voorspelt, zoals minder kans om de schoolopleiding met succes af te ronden, een lager inkomen en meer kans op sterven."

Mentaliteit keren

De meeste vrouwen werken lang door om nadien zo lang mogelijk bij hun kind te kunnen zijn. En de Britse en Amerikaanse gegevens geven alvast aan dat dat een toenemende trend is. "De regeringen moeten ernstig overwegen om meer opties aan vrouwen te garanderen om al te stoppen met werken wanneer dat nodig is voor de geboorte, in plaats van nadien. De problemen die voortvloeien uit een te laag geboortegewicht zouden de maatschappij namelijk wel eens meer kunnen kosten dan vrouwen meer flexibele werkopties te bieden tijdens en na hun zwangerschap."

Gynaecologe en politica Marleen Temmerman is het daarmee eens. Ze benadrukt dat de studie indrukwekkend is door het grote aantal deelnemers. "We vermoedden dit al langer. Vrouwen die lang blijven werken, krijgen hun baby te vroeg waardoor die te licht weegt of de doorbloeding van de moederkoek is te slecht waardoor het gewicht na een normale termijn toch te laag is. Nu is het verband duidelijk aangetoond."

In ons land is een zwangere vrouw verplicht te stoppen met werken een week voor de geplande geboortedatum en een meerderheid doet dat ook zo. Ook bij ons is er volgens Temmerman dan ook een probleem door "de workaholic-mentaliteit en het idee dat een vrouw een supervrouw moet zijn die hoogzwanger werkt".

Ze ziet twee remedies. "Iedereen weken vooraf verplicht thuis zetten is te extreem, al is dat wel de praktische vertaling van deze studie. Maar langer moederschapsverlof kan ervoor zorgen dat vrouwen niet langer geneigd zijn bijna al hun zwangerschapsverlofna de geboorte opnemen. Gelukkig is het ouderschapsverlof verlengd van drie naar vier maanden. Dat zal daar al iets aan verhelpen. Daarnaast is het aan ons, de artsen, om strenger de mentaliteit te keren en vrouwen bij wie de foetus duidelijk achter blijft overtuigen om te stoppen met werken."

gram weegt een boreling gemiddeld minder als de moeder doorwerkt, hetzelfde effect als zwanger roken