Direct naar artikelinhoud

Muzikale invallers kunnen ook scoren

Iedereen is het erover eens: Brazilië 2014 is het WK van de invallers. Afgelopen weekend maakte tweede Oranjedoelman Tim Krul nog een gouden invalbeurt door twee Costa Ricaanse penalty's te stoppen en Nederland naar de halve finales te loodsen. Maar het belang van goede invallers is ook al bewezen naast de grasmat.

Ook in deze krant is er de afgelopen weken heel wat inkt over gevloeid: dit is het wereldkampioenschap van de invallers. Tot nu toe maakten wisselspelers niet minder dan 28 doelpunten tijdens het toernooi. Het belang van invallers beperkt zich echter niet tot de grasmat. Ook in de muziekwereld bleken sommige vervangingen een geniale zet.

Het is een terugkerend motief in de rijke annalen van de muziekgeschiedenis: al dan niet noodgedwongen moet een bandlid soms opstappen. De oorzaken zijn divers: van spanningen in de groep, over de onweerstaanbare drang naar een solocarrière, tot een plots overlijden.

Niet alleen in het voetbal betekent wisselen een risico. Zo waren de dood en bijgevolg de onvermijdelijke vervanging van frontman Michael Hutchence nefast voor het succes van INXS. Maar de komst van een invaller kan ook een wissel op de toekomst zijn, met enkele succesvolle platen en een toenemende populariteit als kersen op de taart.

Alcoholvergiftiging

Zodra een invaller het veld betreedt, wil die zich koste wat kost bewijzen. Maar invalbeurten lopen niet altijd van een leien dakje. Het bekendste voorbeeld stamt uit augustus 1962, toen The

Beatles Ringo Starr optrommelden om drummer Pete Best te vervangen.

Producer George Martin hield echter een niet al te beste indruk over aan zijn eerste speelminuten. Hij huurde uit onvrede met Starrs prestatie zelfs een sessiedrummer in voor een nieuwe versie van 'Love Me Do'. De kersverse Beatle begon zich stevig zorgen te maken, maar wist uiteindelijk producer en fans te overtuigen van zijn talent. Nog voor de uitbarsting van de Beatlemania veroverde hij zijn plek in de basis.

Een succesvolle invalbeurt kan de platenverkoop exponentieel de hoogte injagen, ook al is een band al enkele jaren goed bezig. AC/DC kon bijvoorbeeld al op enige bijval rekenen, toen leadzanger Bon Scott in 1980 overleed aan alcoholvergiftiging. Na de nodige twijfel en rijp beraad beslisten de overige groepsleden om alsnog audities te organiseren. Brian Johnson kon hen het meest bekoren. Later dat jaar namen ze de plaat Back in Black op, die hun populariteit tot ongeziene hoogtes bracht. Nog steeds is het hun meest verkochte album, met meer dan 50 miljoen exemplaren op de teller.

Position switch

Soms zijn audities niet eens noodzakelijk. Nadat Peter Gabriel in 1976 zijn vertrek aankondigde bij Genesis, doorworstelden de overige leden naar verluidt meer dan 400 audities. Uiteindelijk voerde Genesis een position switch door met vaste drummer Phil Collins als nieuwe frontman. Het legde de groep geen windeieren. Onder vocale leiding van Gabriel wist de band al te scoren, maar qua platenverkoop en populariteit ging Genesis definitief een divisie hoger spelen na Collins' invalbeurt. Twee jaar later volgde met 'Follow You, Follow Me' de eerste Amerikaanse radiohit. In 1986 bracht de band Invisible Touch uit. Het zou hun meest succesvolle plaat zijn, goed voor vijf nummer-één-hits in de VS.

Conclusie: ook voor een muzikale ploeg kan een wissel van de wacht een succesverhaal zijn. Invallers kunnen ook op het podium van goudwaarde zijn. Niet zelden ruilen succesvolle bankzitters de spreekwoordelijke bank in voor een letterlijke bank: daar waar hun roem zich vertaalt in mooie cijfers op hun bankrekening.