Direct naar artikelinhoud

Nieuw vaccin tegen baarmoederhalskanker beschermt ook mannen

Professor Pierre Van Damme (UA) heeft de klinische studies geleid naar een nieuw vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. 'Ook mannen zullen beter beschermd zijn.'

HPV is de verzamelnaam van meer dan 150 virustypes. Sommige worden verspreid tijdens de geslachtsdaad en orale seks. Een klein percentage kan op lange termijn kanker veroorzaken. Twee types, HPV 16 en HPV 18, zijn de bekendste boosdoeners. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 70 procent van alle baarmoederhalskankers.

Extra bescherming

Baarmoederhalskanker is in België de op een na belangrijkste kanker bij vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 44 jaar. Momenteel zijn er twee vaccins op de markt, Cervarix en Gardasil.

"Baanbrekend aan dit nieuwe vaccin, de tweede generatie van het Gardasilvaccin, is dat het bescherming biedt tegen vijf extra HPV-types, waardoor het niet 70 maar 90 procent van de baarmoederhalskankers kan voorkomen", zegt professor Van Damme (Universiteit Antwerpen). Hij maakt deze week de resultaten bekend op een congres in Firenze.

Orale seks

Het vaccin, dat voorlopig V503 is gedoopt, zal niet alleen jonge meisjes beter behoeden. "Bijkomende winst is dat het vaccin ook bij mannen een bredere bescherming biedt", aldus de wetenschapper.

Het HPV-virus veroorzaakt niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook genitale wratten, en is ook bij mannen een van de belangrijke oorzaken van keel-, anus- en peniskanker. De onthulling van acteur Michael Douglas dat hij keelkanker zou hebben gekregen door orale seks, deed in sommige media de discussie oplaaien of ook jongens zich niet beter laten inenten tegen het virus.

Mannen vaccineren is zeker zinvol, maar studies dienen de toegevoegde waarde nog beter in kaart te brengen, meent Van Damme. "Je voelt goed dat men de bestaande inentingen begint in te zetten als een breder antikankervaccin, omdat ze ook kunnen beschermen tegen andere HPV-types dan diegene die enkel baarmoederhalskanker veroorzaken. Meer en meer landen beginnen mannen te vaccineren. Oostenrijk start met vaccinatie bij mannen in 2014, de VS doen het al sinds vorig jaar en Australië is er dit jaar mee gestart."

Momenteel biedt de Vlaamse overheid enkel gratis HPV-vaccinatie aan aan alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs. Voor meisjes van 12 tot 18 jaar is er een gedeeltelijke terugbetaling via het ziekenfonds. Voor het nieuwe vaccin op de Europese markt komt (wellicht in 2015), moet het in 2014 goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau.