Direct naar artikelinhoud

Politievakbond: 'Strijd tegen illegalen aan kust is dweilen met de kraan open'

De politieafdeling van de christelijke vakbond ACV trekt aan de alarmbel: 'De strijd tegen de illegalen aan de kust is dweilen met de kraan open.' In een open brief aan de premier en verschillende ministers klaagt de vakbond het personeeltekort en de ontoereikende wetgeving aan.

"Het water staat de politie aan de lippen", zegt Jos Stragier van het ACV. "De instroom van illegalen die via de Belgische kust als verstekeling naar Groot-Brittannië willen, blijft hoog. Er moet dringend personeel bijkomen, zowel op federaal als lokaal niveau. Bij de scheepvaartpolitie doen 61 agenten op dit moment het werk van 81 mensen. Ze hebben het zo druk met achter illegalen aan te lopen dat ze amper toekomen aan hun kerntaken: de kust beveiligen." De open brief is gericht aan de premier, de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Justitie, de staatssecretaris van Begroting en Asielbeleid, de formateur van de federale regering en de commissaris-generaal ad interim van de politie.

Naast extra politiemensen vraagt het ACV ook "een gestroomlijnde aanpak van de acties en een gelijklopende wetgeving met de buurlanden". Stragier: "Nu voeren buurlanden als Frankrijk een strenger beleid. Gevolg: de illegalen komen massaal naar België om via onze kust de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen. Ons land is de zwakste schakel. In Calais zijn er bijvoorbeeld meer veiligheidsmaatregelen en hogere omheiningen." Ook de toenemende agressie tegen agenten dreigt volgens het ACV uit de hand te lopen.

De christelijke vakbond is naar eigen zeggen "uitermate bezorgd over de toenemende problemen waarmee de acties om illegalen op te sporen en te vatten, gepaard gaan". "Die mensen worden in zeldzame gevallen gerepatrieerd, maar de overgrote meerderheid moeten we ze weer vrijlaten", vertelt Stragier. "Ze krijgen een papier mee dat zegt dat ze het land moeten verlaten en proberen de volgende nacht gewoon opnieuw als verstekeling mee te varen. Zo blijf je bezig."

De burgemeester van Oostende kondigde begin deze maand aan dat de kuststad in de toekomst harder zal optreden tegen transitillegalen. Voortaan wil men dagelijks twintig sans-papiers oppakken en twaalf uur opsluiten. "Bijkomende acties zijn op zich positief, maar betekenen ook meer werk", zegt Stragier. "En dat terwijl er nu al een personeelstekort is. Bovendien zijn er te weinig cellen en moet je zes mensen in een eenpersoonscel gaan opsluiten. Onmenselijk."

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) erkent het personeelstekort. "Daar wordt aan gewerkt", reageert woordvoerder Jef Schoenmakers. "In oktober studeert een nieuwe lichting aan de politieschool af. Een deel zal aan de slag gaan bij de federale politie en prioritair worden ingezet in de strijd tegen de transitillegalen. Maar het probleem van de illegalen aan de kust moet aan de wortel worden aangepakt: de instroom moet stoppen. Daar is een afdoend beleid voor nodig. Een taak voor de volgende regering."