Direct naar artikelinhoud

Gijzeling haalt Merkels agenda overhoop

Een gijzeling in het gemeentehuis van het Duitse Ingolstadt heeft een verkiezingsbijeenkomst van Angela Merkel in de war gestuurd. De bondskanselier zou de bijeenkomst in het gemeentehuis bijwonen samen met de premier van Beieren, Horst Seehofer, maar een gewapende man drong 's ochtends het gebouw binnen. Hij hield vier mensen gevangen.

Een van hen zou een medewerkster van de stad zijn die hij al geruime tijd lastig viel. Ook schepen Sepp Misslbeck werd een tijdlang vastgehouden. Burgemeester Alfred Lehmann (CSU) was op dat moment in het gebouw, maar kon ontkomen.

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung ging het om een 23-jarige man. De politie zegt dat hij een strafblad heeft en psychisch gestoord is. Vorige week al zou hij een verbod op het betreden van het stadhuis hebben overtreden. Zijn eisen waren onduidelijk.

Gisteren zette politie de omgeving van het gebouw af, een psychiater legde contact met de man. In de loop van de namiddag liet de gijzelnemer eerst Misslbeck vrij, daarna de vrouw. Rond halfzes gisteravond bestormde de politie het gemeentehuis, en gebruikte daarbij stungranaten. De dader raakte licht gewond, de twee slachtoffers konden zonder kleerscheuren ontkomen.

Op 15 september zijn in Beieren verkiezingen voor het deelstaatparlement, een week voor de federale stembusgang.