Direct naar artikelinhoud

Op veilig spelen om 'zedigheidsfilter' Apple te omzeilen

De puriteinse standaarden van Apple haalden deze week het nieuws toen bleek dat iTunes het nieuwe boek van Marnix Peeters, Natte Dozen, wegens het woord 'natte' censureert. Apple weigert zijn censuurrichtlijnen toe te lichten: voor appmakers is het dus een kwestie van uitproberen.

Het hele censuurdebat kwam op gang in de lente van 2010, toen Apple zijn iPad lanceerde. Verschillende modemagazines waren verplicht om alle tepels en andere al te zichtbare lichaamsdelen te verwijderen uit hun tijdschriften indien ze deze via de iPad wilden aanbieden. Steve Jobs verklaarde toen dat Apple er als verdeler bewust voor kiest geen seksueel geladen inhoud aan te bieden.

Door preventief aan censuur te doen, heeft Apple de reputatie van betrouwbaar en zedig familiebedrijf verkregen in het puriteinse Amerika, dat niet vies is van een rechtszaak meer of minder. Apple wil zijn deugdelijke imago niet kwijt en blijft dus verwoed censureren. Die drang naar zedigheid neemt soms absurde proporties aan; zo bewijst de gecensureerde Smurfenhit op iTunes, 'N***e Voeten'. Hans De Ridder, managing editor en verantwoordelijke voor alle digitale producten van De Persgroep, stuitte al vaker op Apples doorgedreven censuur bij het ontwikkelen van applicaties.

Hij ontdekte dat woorden die in eender welke taal seksueel geladen zijn automatisch geweigerd worden. "Een mooi voorbeeld hiervan is het woord 'nu'. Onschuldig in het Nederlands, maar suggestief in het Frans (waarin het 'naakt' betekent, SDS)."

Apple maakt gebruik van een computerdatabank die werkt op basis van woordherkenning en elke taal heeft zo'n aantal 'verboden woorden'", legt De Ridder uit.

Maar niemand schijnt te weten welke woorden er voor Apple allemaal taboe zijn. Aangezien het bedrijf steevast weigert haar censuurtechnieken te verhelderen, blijft het voor de gebruikers van Appleproducten een kwestie van uitproberen. Jan Deruyck van mobile agency In The Pocket: "Een nieuwe app ontwikkelen is telkens je hart een beetje vasthouden. Maar ondertussen kunnen we de Apple-mentaliteit wel inschatten: gewoon op veilig spelen en geen aanstootgevend materiaal gebruiken."

Internetexperts menen dat het tijd is om actie te ondernemen tegen de willekeurige censuur van Apple, dat de digitale mediamarkt domineert. Specialist Jo Caudron riep Natte Dozen-auteur Marnix Peeters al op om Apple aan te klagen.