Direct naar artikelinhoud

Kernwapens in België: time to go!

Amerikaanse B61-bommen staan al een halve eeuw te lang in ons land

Al vijftig jaar lang liggen in ons land Amerikaanse kernwapens. Die wapens zijn nutteloos, duur en gevaarlijk. De meerderheid van de Belgen wil die kernwapens weg. Onze regering engageerde zich er in haar regeerakkoord toe mee te werken aan een kernwapenvrije wereld, maar concrete stappen blijven vooralsnog uit. De Belgische Vredesbeweging organiseert daarom zondag een nationale manifestatie in het Jubelpark in Brussel. Daarmee geven we een duidelijk signaal:Time to go!Kernwapens weg uit België.

Wij willen de Belgische regering met aandrang vragen om op korte termijn werk te maken van nucleaire ontwapening van ons land. Er zijn zo'n twintig Amerikaanse B61-kernbommen gestationeerd in de militaire basis van Kleine Brogel. Deze zijn elk meer dan tien keer krachtiger dan de atoombom die in 1945 Hiroshima van de kaart veegde.

Vijf goede redenen om nog binnen deze regeringstermijn de verwijdering van de kernwapens te realiseren.

Een nucleaire aanval zou catastrofale gevolgen hebben. De ontploffing van een kernbom zou niet alleen een enorm aantal burgerslachtoffers tot gevolg hebben, maar onder meer ook leiden tot de vernietiging van de stedelijke infrastructuur, de ontregeling van het klimaat en een verstoring van de landbouwproductie.

De B61-kernbommen zorgen niet voor meer veiligheid. Sterker nog, zij vormen een hinderpaal voor verdere nucleaire ontwapening. Als wij blijven vasthouden aan het bezit van kernwapens, hoe kunnen we dan van andere staten eisen dat ze ontwapenen?

Kernbommen zijn massavernietigingswapens, maken geen onderscheid tussen civiele of militaire doelwitten, en zijn daarom een schending van het internationaal recht. Het Non-proliferatieverdrag, geratificeerd door ons land, verplicht de kernwapenstaten om te ontwapenen en verbiedt niet-kernwapenstaten (zoals België) om kernwapens te aanvaarden of te verwerven. De aanwezigheid van Amerikaanse kernbommen in Europa is dus strijdig met dit verdrag.

De Amerikaanse overheid plant een modernisering van haar kernwapenarsenaal, wat een kostenplaatje van 25 miljoen dollar per B61-bom met zich meebrengt. Dergelijke modernisering zou België verplichten tot de aankoop van een nieuw type gevechtsvliegtuigen (F35's) als drager van de gemoderniseerde kernbommen. Eén nieuwe F35 kost de Belgische schatkist minstens 150 miljoen euro.

De B61-bommen zijn in België gestationeerd op basis van een bilateraal akkoord tussen de VS en België. De Belgische regering geeft echter de voorkeur aan een multilateraal akkoord in het kader van de NAVO. Dit is een politieke voorkeur, geen juridische verplichting. Rusland heeft na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie al zijn kernraketten terug naar eigen bodem gebracht. Wat weerhoudt de VS ervan hetzelfde te doen? Binnen het Amerikaanse leger groeit de consensus dat de kernwapens in Europa geen enkel militair nut meer hebben. De regering-Obama wacht op een signaal van de Europese bondgenoten. België kan dus een voortrekkersrol spelen.

Het istime to govoor de B61-kernbommen die hier nu al een halve eeuw te lang liggen.

Steunen de campagne 'Time to go!': Jean-Luc Dehaene, Europees Parlementslid CD&V en oud-premier; Louis Michel (MR), voormalig minister van Buitenlandse Zaken; Daniël Termont, burgemeester van de stad Gent, lid van Mayors for Peace; Magda De Meyer, voorzitster Vrouwenraad; Rudy De Leeuw, voorzitter ABVV-FGTB; Tomas Baum, directeur Vlaams Vredesinstituut; Piet De Bruyn, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA; Barbara Delcourt, hoofd van het departement politieke wetenschappen ULB; Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris 11.11.11; Annemie Neyts-Uyttebroeck (Open Vld), Europees parlementslid en minister van Staat; Luc Reychler, prof. em. internationale betrekkingen en vredesonderzoek aan de KU Leuven; Tom Sauer, hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen; Patrick Develtere, voorzitter van het ACW; Danny Jacobs, directeur Bond Beter Leefmilieu; Eva Brems, federaal volksvertegenwoordiger voor Groen; Hendrik Vos, hoogleraar politieke wetenschappen van de Universiteit Gent; Kristien Hemmerechts, professor aan de KU Leuven en auteur; Philippe Mahoux, fractieleider van de PS in de Senaat; Claude Rolin, secretaris-generaal CSC; Olivier Deleuze, covoorzitter Ecolo; Frank Vandenbroucke, voormalig minister Sp.a; Vera Dua, voormalig voorzitster Groen en huidig voorzitster Bond Beter Leefmilieu; Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van het LBC-NVK; Nelly Maes, voormalig volksvertegenwoordigster en voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut; Jan Goossens, directeur KVS. www.timetogo.be