Direct naar artikelinhoud

CD&V worstelt met ministerposten

Hoogspanning bij CD&V over de verdeling van ministerportefeuilles. Vraag is vooral wie vicepremier wordt. Steven Vanackere of toch Wouter Beke? De voorbije dagen passeerden een pak scenario's de revue. Er werd zelfs aan de mouw van Inge Vervotte getrokken om in de politiek te blijven.

CD&V-voorzitter Wouter Beke (CD&V) staat voor een moeilijk weekend. Wie stuurt hij naar de regering-Di Rupo? Op defensieminister Pieter De Crem na, lieten de andere christendemocratische excellenties al weten te zullen vertrekken. Premier Leterme trekt naar de OESO, minister Inge Vervotte verwisselt de politiek voor de zorgsector, Etienne Schouppe kwam niet meer op bij de laatste verkiezingen en vicepremier Steven Vanackere zou gouverneur van West-Vlaanderen worden.

Zou, want Vanackere leek de voorbije dagen in het midden te laten of hij al dan niet deel wilde uitmaken van de regering-Di Rupo. Vorige week stond zijn benoeming als gouverneur op de agenda. Maar een beslissing hierover werd op zijn vraag afgeblazen. Vanackere wil wel als vicepremier aanblijven, maar alleen als hij heel uitdrukkelijk het signaal krijgt van de partij dat ze hem echt willen.

'Niet gezien of gehoord'

De Brusselaar heeft geen zin om in een regering te stappen en al na enkele weken op het partijbureau bedolven te worden onder de kritiek. Hij wil op dat moment kunnen zeggen dat hij geen vragende partij was, maar CD&V een dienst heeft bewezen door in de federale regering te blijven.

Daarnaast stelt zich nog een ander probleem. Nu B-H-V is gesplitst, is het als Vlaamse Brusselaar de facto onmogelijk om in de Kamer verkozen te raken. Vanackere eist garanties op een verkiesbare plaats in de toekomst. Bijvoorbeeld het Europese lijsttrekkerschap in 2014. Het enige probleem is dat er de voorbije weken wat spanningen opgedoken zijn tussen Vanackere en Beke. "De vicepremier heeft zich weinig gemanifesteerd tijdens de onderhandelingen", klinkt het in de partij. "En toen in de nasleep van het Dexiadebacle de heisa losbarstte rond de vereffening van Arco hebben we hem niet gezien of gehoord." Vanackere behoort nochtans tot de ACW-vleugel van de partij.

Het ACW toonde zich de voorbije weken trouwens bijzonder actief. Afscheidnemend ACV-voorzitter Luc Cortebeeck heeft verschillende contacten gehad met Vervotte, die eveneens een ACW-stempel heeft. De topman van de christelijke vakbond probeerde haar te overtuigen terug te komen op de beslissing de politiek te verlaten. Vervotte zou geknipt zijn voor het departement Sociale Zaken dat CD&V en Open Vld willen losweken van de PS.

Champions League

Ze zou echter geen vicepremier worden. Fractieleider Servais Verherstraeten, ook van ACW-strekking, evenmin. Hij heeft laten verstaan vakminister te willen worden maar nog niet klaar is om "in de Champions League van de politiek" mee te spelen. Vervotte bleef bij haar beslissing. Gewezen voorzitster Marianne Thyssen wees een vraag van Beke eveneens af en Unizo-topman Karel Van Eetvelt wil minstens nog een jaar bij de ondernemersorganisatie blijven.

Blijft over als alternatief voor het vicepremierschap: Wouter Beke zelf. Elio Di Rupo pusht de CD&V-voorzitter om in de regering te stappen. Ook binnen de partij vinden sommigen dat een aanlokkelijk scenario. Beke zou worden opgevolgd door Vlaams minister Hilde Crevits, die een ACW-stempel heeft. Vooral Patrick Develtere, de topman van de christelijke arbeidersbeweging, zou op dat scenario aansturen. Crevits is echter geen vragende partij. Vlaams minister-president Kris Peeters ziet dat evenmin zitten. Hij wil dat alle CD&V-ministers in zijn ploeg aan boord blijven tot het einde van de legislatuur in 2014.

Vanackere blijft voorlopig met stip genoteerd staan om een vervolg te breien aan zijn post van vicepremier. Maar witte rook is er nog niet. Daarvoor heeft Beke nog tijd tot zondagmiddag. De partijvoorzitters en formateur Elio Di Rupo (PS) zitten pas na de partijcongressen die het regeerakkoord moeten goedkeuren bijeen om te beslissen over de ministerportefeuilles.

Vrijdag gingen MR en cdH daarover met elkaar in de clinch. MR wil als de op één na grootste Franstalige formatie dat het verschil met het kleinere cdH duidelijk tot uiting komt. Daarom werd tijdens de laatste ministerraad onder leiding van premier Yves Leterme (CD&V) op vraag van de liberalen niet beslist over de kandidatuur van Melchior Wathelet senior. Die wil advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg worden. MR, maar ook PS, vinden echter dat deze benoeming iets voor de volgende regering is. "Di Rupo zal een globaal pakket onderhandelen na de regeringsvorming", klinkt het bij de PS. "Met alle benoemingen in overheidsbedrijven en -instellingen." Op die manier kan de benoeming van Wathelet gebruikt worden als pasmunt bij de verdeling van de ministerportefeuilles. MR wil drie excellenties en één voor het cdH. Naast Didier Reynders en Olivier Chastel, is er sprake van Christine Defraigne uit Luik of Brusselaar Vincent De Wolf.

De verwachting is dat de discussie over hoeveel ministers Di Rupo I zal tellen, of er staatssecretarissen zullen zijn, en wie wat krijgt zondagnacht van start zal gaan.