Direct naar artikelinhoud

Jan Hoet krijgt plein in Gent

Curator Jan Hoet, die eind vorige maand op 77-jarige leeftijd overleed, krijgt een plein in Gent. Ook zal er in het S.M.A.K. als hommage een tentoonstelling worden georganiseerd.

Het plein tussen het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) en het Museum voor Schone Kunsten (MSK) zal vernoemd worden naar curator Jan Hoet. Dat melden meerdere bronnen binnen de Gentse gemeenteraad en het nieuws wordt door burgemeester Daniël Termont (sp.a) aan De Morgen bevestigd. Daarmee krijgt de kunstpaus, die op 27 februari op 77-jarige leeftijd overleed, een passend eerbetoon. Hijzelf begeleidde immers het S.M.A.K. naar de huidige locatie en opende het museum in 1999 met een bokswedstrijd.

Eerbetoon

"Afgelopen woensdagavond stelde ik tijdens een vergadering met de fractieleiders voor om Hoet te gedenken met een naar hem vernoemd plein", zegt Termont. "Zij toonden zich na overleg akkoord, nadat eerder al Jan Hoet Jr. en de conservator van het S.M.A.K waren geraadpleegd. De administratie liet dan weer weten dat een naamsverandering mogelijk is. Ik vermoed dat het voorstel volgende maand behandeld kan worden op de gemeenteraad."

Elf dagen geleden stelde Gents N-VA-fractievoorzitter Siegfried Bracke nog voor om het museum te herdopen tot S.M.A.K. - Jan Hoet. Onder de raadsleden was enige eensgezindheid over de noodzaak van een eerbetoon, maar niet over de manier waarop.

Cultuurschepen Annelies Storms (sp.a) stelde toen niet te snel te werk te willen gaan. Zo wilde zij eerst nog overleggen met de familie van Hoet, iets wat afgelopen week dus is gebeurd. "Zij gaven aan dat Hoet de naam van het museum zelf had bedacht. Daaraan wilden zij niet tornen."

Overigens plant de Arteveldestad ook nog andere hommages. Zo meldt Storms dat er komend najaar in het S.M.A.K. een tentoonstelling wordt georganiseerd waarin de door Hoet aangekochte werken zullen worden samengebracht en geanalyseerd. Ook zullen in 2015 verschillende kunstenaars hulde brengen aan Hoet.