Direct naar artikelinhoud

Na blitzstart verliest Vlaamse formatie vaart

Twee weken nadat Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) de handen in elkaar sloegen om snel een krachtige Vlaamse regering te vormen, stuikt het tempo van de formatie wat in elkaar. Een regering voor 11 juli zit er nog niet in.

Het leek zo simpel. Een dag nadat ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) de Vlaamse partijen in snelheid pakte door plots coalities te smeden in Wallonië en Brussel, liet de Vlaamse reactie niet lang op zich wachten. Ook CD&V en N-VA kozen de vlucht vooruit. Zij twee zouden snel een krachtige Vlaamse regering vormen.

Maar na die blitzstart is het onmiskenbaar tempo wat gezakt. Beide partijen hebben er weinig baat bij om de Vlaamse onderhandelingen af te kloppen zolang er niet meer duidelijkheid is over de federale regeringsvorming. N-VA wil de optie openhouden om Open Vld mee in bad te trekken, als dat nodig zou zijn.

CD&V van haar kant wil eerst zeker zijn dat N-VA ook op federaal niveau mee in de regering stapt. De partij huivert voor een scenario waarin N-VA opnieuw deelneemt aan de Vlaamse regering, maar niet op het federale niveau.

Tegen 4 juli

Sinds woensdag timmeren 21 thematische werkgroepen in alle stilte aan een Vlaams regeerakkoord. De werkgroepen, die zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van beide partijen, koppelen regelmatig terug naar de groep van acht (G8): de centrale werkgroep die uit vier CD&V'ers en vier N-VA'ers bestaat. Het is de bedoeling dat alle werkgroepen deze week minstens een keer samenkomen. Maandag brengen ze verslag uit aan de G8, die de knopen doorhakt. Over de 1,5 miljard euro die bespaard moet worden, maar ook over de bouw van extra scholen en de broodnodige inhaalbeweging in de welzijnssector.

Opmerkelijk: vandaag komt de Vlaamse ministerraad in lopende zaken samen en voorlopig is dat ook de laatste keer. Volgende week was er sowieso geen ministerraad gepland en die van 4 juli is nog niet vastgelegd. Sommigen in de Wetstraat zien dat als een teken dat er tegen 4 juli mogelijk al een nieuwe regering zal zijn. Maar die deadline noemen de onderhandelaars onhaalbaar. "Ook 11 juli wordt krap, maar de 21ste is misschien wel haalbaar", zegt een onderhandelaar van CD&V.

De N-VA benadrukt net als CD&V dat de onderhandelingen op hun snelste tempo verlopen. "Wij werken niet met een deadline, maar dat betekent niet dat er geen vaart wordt gezet achter de formatie", zegt N-VA-woordvoerder Kris Snijkers. "Denk maar niet dat wij hier allemaal romannetjes aan het lezen zijn."