Direct naar artikelinhoud

VS beloven 2 miljard dollar militaire steun aan Pakistan

De Verenigde Staten zullen in de komende vijf jaar twee miljard dollar (1,43 miljard euro) militaire steun leveren aan Pakistan. Daarmee wil Washington druk uitoefenen op het Pakistaanse leger om op te treden tegen de Pakistaanse taliban en Afghaanse taliban die zich in Pakistan schuilhouden.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebeen de VS voor zover bekend jaarlijks ruim een miljard dollar militaire steun aan Pakistan gegeven voor de strijd tegen het terrorisme. De relatie is sinds de aanslagen erg moeizaam geweest: volgens VS-inlichtingendiensten verleent de Pakistaanse inlichtingendienst ISI steun aan de opstand tegen de NAVO-missie in Afghanistan. Talibanleiders als mollah Omar hebben hun toevlucht gezocht in Pakistan, waar ze volgens de VS bescherming genieten van de ISI.

De hulp zal worden geleverd via een financieringsprogramma voor wapenaankopen van andere landen in de VS. “Een klein aantal” legereenheden die zich schuldig hebben gemaakt aan grove schendingen van mensenrechten is van de hulp uitgesloten, zo verklaarde een Amerikaanse regeringsmedewerker.

Om de steun van de Pakistaanse bevolking te winnen zegden de VS vorig jaar een vijfjarig hulppakket van 7,5 miljard dollar toe voor ontwikkelingsprojecten, onder andere in de arme tribale grensregio met Afghanistan. Een deel hiervan wordt gebruikt voor wederopbouw na de overstromingen deze zomer. Onder Amerikaanse druk voerde het Pakistaanse leger vorig jaar offensieven uit tegen extremisten in de Swatvallei en de regio Zuid-Waziristan, waarbij miljoenen burgers hun huizen moesten ontvluchten.