Direct naar artikelinhoud

Koffers vol met virussen

Op de luchthaven van Zaventem heerst onrust over het ebolavirus. De bagagisten weigeren nog koffers te verwerken die uit de getroffen West-Afrikaanse regio komen. 'De situatie is onhoudbaar, we hebben nood aan een gecoördineerde aanpak.'

De bagageafhandelaars van Brussels Airport weigeren nog stukken te verwerken die uit Afrikaanse landen komen waar de ebola-epidemie woedt. De aanleiding was een lekkend bagagestuk dat zondagavond uit Guinee kwam en uiteindelijk met de hulp van de brandweer is verwijderd. Gisterenavond kwamen vertegenwoordigers van de luchthaven en vakbonden in spoedzitting bijeen om een uitweg te zoeken.

"De situatie is onhoudbaar," zegt Olivier Van Camp van het ABVV. "Het gaat niet alleen over de bagagisten," zegt de socialistische vakbondsman, "maar over al het personeel dat rechtstreeks of onrechtstreeks met vluchten uit West-Afrika in contact komt." De vakbonden vragen dat werkgevers hun personeel grondig informeren, elke patiënt die uit de regio komt op koorts screenen, net als in de Verenigde Staten gebeurt, en nazorg voorzien voor het geval dat een werknemer symptomen van de ziekte vertoont. "We roepen al maanden dat er iets moet gebeuren," zegt Van Camp. "Brussels Airlines informeert haar personeel, maar niet elke werkgever doet dat, en het is die onwetendheid die aanleiding tot paniek geeft."

Kevin Ariën, professor aan het Tropisch Instituut van Antwerpen begrijpt de ongerustheid. "Als het om bevroren bushmeat (vlees van onconventionele, wilde dieren, AF) gaat dat besmet is met het ebolavirus en ontdooit, dan is er inderdaad een kans op besmetting voor wie in aanraking komt met het vlees." Toch wil Ariën die kans relativeren. "Het virus overleeft niet lang op dode voorwerpen. De meeste besmettingen van gezondheidswerkers in ziekenhuizen gebeuren door direct contact met besmette patiënten of besmet lichaamsvocht."

Gebrekkige informatie

Ariën roept op tot kalmte en, vooral, een Europees gecoördineerde aanpak om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen. "De reactie van de bagageafhandelaars is ongetwijfeld een aanklacht op de gebrekkige informatie die ze krijgen. Bij ons staat de telefoon al maanden roodgloeiend. We zijn allemaal vragende partij voor een Europese coördinatie. Die is er nog steeds niet en hopelijk gebeurt dat wel in de komende dagen."

De Amerikaanse president Obama had gisteren overleg met Duits bondskanselier Merkel, Frans president Hollande en de Britse en Italiaanse premiers Cameron en Renzi over de aanpak van de crisis. Eerder riep hij de internationale gemeenschap nog op om meer te doen tegen de opmars van ebola.

Van de Brasschaatse moeder en haar baby bij wie ebola werd vermoed, is intussen bevestigd dat ze niet besmet zijn. Het virus werd gisteren wel bij een gezondheidswerker in de Amerikaanse staat Texas vastgesteld. Het gaat om een jonge vrouw die volgens een mededeling van het ziekenhuis besmet raakte toen ze er voor de Liberiaanse man zorgde die eerder overleed aan de gevolgen van de ziekte. De vrouw is dinsdag al in quarantaine geplaatst meteen na er koorts was geconstateerd.

Onduidelijkheid

Het is al de tweede verpleegkundige van het ziekenhuis die met het virus besmet werd. Het Amerikaanse Centre for Disease Control (CDC) verklaarde dat die laatste besmet raakte omdat ze de vastgelegd protocols niet volgde. De National Nurses United, de grootste nationale vakvereniging van verpleegkundigen in de VS, betwijfelt dit. Zij zeggen dat er vandaag in ziekenhuizen veel onduidelijkheid bestaat rond de protocols en wijzigt het beleid voortdurend.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 4.447 mensen gestorven aan de gevolgen van het ebolavirus op een totaal aan 8.914 gevallen. Volgens die cijfers ligt de mortaliteit op 50 procent, maar de WHO schat dat die eerder rond de 70 procent ligt, omdat veel sterfgevallen niet gemeld worden. Verder verwacht de WHO dat er binnen twee maanden tussen de 5 à 10.000 gevallen per week bijkomen als er geen verdere stappen worden genomen om de verspreiding van de ziekte onder controle te krijgen.

De zoektocht naar een geneesmiddel tegen het ebolavirus gaat intussen door. Eerder was het experimentele middel Zmapp toegediend aan een handvol mensen, de nodige klinische tests om de effectiviteit ervan te onderzoeken zijn nog niet gebeurd, eenvoudigweg omdat er te weinig van het medicijn voorradig is. Een ander medicijn, Avigan, is wel al uitvoerig getest op mensen, maar als griepmedicijn. De laboratoriumtesten, niet op mensen dus, die men heeft uitgevoerd gaven veelbelovende resultaten als ebolamedicijn. Het Japanse Fujifilm, de producent van het medicijn, beweert dat er genoeg stock is om 20.000 patiënten te behandelen.