Direct naar artikelinhoud

... literaire citytrips

Voor liefhebbers van literatuur is de Boekenbeurs het perfecte excuus om geld in te ruilen voor mooie woorden. Hebt u er een groter bedrag voor over, trek dan gerust eens op literaire wereldreis. Deze tien citytrips halen het beste in de boekenwurm naar boven.

Havana

Cuba

Bodemloze mojito's, unieke oldtimers, een tropisch klimaat en de beste sigaren ter wereld. Wie nog meer redenen zoekt om eens naar Cuba - en in het bijzonder naar hoofdstad Havana - te trekken, moet De oude man en de zee of Voor wie de klok luidt maar eens openslaan. Twee grote werken van Ernest Hemingway die hij schreef in Finca Vigía, zijn boerderij op 11 km van de hoofdstad die nu een bedevaartsoord is voor literatuurliefhebbers uit de hele wereld. In

Havana zelf zijn La Floridita en La Bodeguita del Medio - Hemingways favoriete cafés - een absolute must voor de literaire toerist. Om de

Nobelprijswinnaar te eren (en na te apen) drink je een daiquiri in La Floridita en een mojito in La Bodeguita. Salud!

Portland

USA

Met de grootste onafhankelijke boekhandel ter wereld mag Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, zich met recht en rede een literaire topbestemming noemen. De hipsterstad in het noordwesten van de Verenigde Staten is al sinds 1971 de thuisbasis van Powell's City of Books, dat met 6.300 vierkante meter nieuwe en gebruikte boeken alle andere boekhandels, waar dan ook, zwaar overtroeft. Leuk weetje: de internetwinkel van Powell's (powells.com) bestaat al sinds 1994 en is dus ouder dan Amazon en de online versie van Barnes & Noble.

Dublin

Ierland

Een lijstje vol literaire bestemmingen is niet compleet zonder een vermelding van Dublin, een van de zeven Literatuursteden van UNESCO. De hoofdstad van Ierland was niet alleen de thuisbasis van James Joyce, maar ook Nobelprijswinnaars William Butler Yeats, George Bernard Shaw en Samuel Beckett hebben in deze stad een belangrijke bijdrage geleverd tot de wereldliteratuur. Maar het literaire randje van Dublin gaat nog veel verder terug, tot rond het jaar 800, toen het Book of Kells geschreven werd door Keltische monniken. Het wereldberoemde manuscript wordt bewaard in Trinity College, de universiteit van Dublin en een van de toeristische hoogtepunten van de stad.

Stockholm

Zweden

Met een jaarlijks literair festival in het 'Moderna Museet' verdient ook Stockholm een plaats in deze 10x. Maar de hoofdstad van Zweden speelde natuurlijk vooral een belangrijke rol in de Millennium-trilogie van de in 2004 overleden schrijver Stieg Larsson. Ondanks zijn dood komt er in 2015 een vierde boek in de wereldberoemde reeks uit, net op de tiende verjaardag van de publicatie van het eerste boek (Mannen die vrouwen haten). Het perfecte excuus om Stockholm opnieuw te ontdekken! Laat dan ook het Tegnérlundenpark niet links liggen, waar een standbeeld van Astrid Lindgren staat (u weet wel, de geestelijke moeder van Pippi Langkous).

Sint-Petersburg

Rusland

Met de prachtige 18de- en 19de-eeuwse architectuur, mooie grachten en avenues, pittoreske parken en paleizen, en musea als de Hermitage heb je als toerist weinig excuses nodig om een citytrip naar Sint-Petersburg te ondernemen. Toch is ook het literaire aanbod niet te versmaden. Aleksandr Poesjkin en Nikolaj

Gogol volgden opleidingen of gaven les in de oude Russische hoofdstad. Fjodor Dostojevski's Misdaad en straf speelt zich af in de straten van Sint-Petersburg en de schrijver heeft er ook zijn eigen museum, ondergebracht in het appartement waar hij eind 19de eeuw woonde en waar hij De gebroeders Karamazov schreef.

Santiago

Chili

Nog een Nobelprijswinnaar vindt de literaire toerist in Santiago, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land Chili. In een van zijn drie woningen, La Chascona genaamd, sprak de bekende dichter Pablo Neruda regelmatig af met zijn maîtresse en muze. Het blauw-gele La Chascona werd, net als zijn andere twee huizen, door Neruda zelf ontworpen en ingericht, en is bovendien opengesteld voor toeristen. Nog een literaire hotspot in Santiago is Café Literario, dat verschillende filialen heeft in het stadscentrum, waarvan eentje (in Balmacede Park) met een collectie van 30.000 boeken.

Verona

Italië

Om de Bard te eren, kun je uiteraard richting Stratford-upon-Avon trekken, de geboorteplaats van William Shakespeare. Maar meer kans op beter weer heb je in het Italiaanse Verona, waar Shakespeares liefdesverhaal Romeo en Julia zich afspeelt. In het centrum van de stad ligt het Casa di Giulietta, het huis van Julia met het wereldberoemde balkonnetje. Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van de protagoniste, met een zeer gladde rechterborst: de legende wil dat wie haar rechterborst beroert, geluk in de liefde zal kennen.

Mumbai

India

Een citytrip naar Mumbai is sowieso al een schokkende belevenis, maar wie een 'Slumdog Tour' boekt, zakt helemaal weg in de stinkende onderbuik van de miljoenenstad. Slumdog Millionaire is gebaseerd op het boek Q&A van Vikas Swarup, dat het verhaal vertelt van sloppenwijkbewoner Jamal Malik, die het tot de nationale televisie schopt. De Slumdog Tour neemt de literaire toerist een halve dag mee naar Dharavi, een van de grootste sloppenwijken van Mumbai.

La Spezia

Italië

In de buurt van het Italiaanse La Spezia, ruwweg tussen Genua en Pisa, ligt de Golfo dei Poeti, oftewel de Baai van de Dichters. Deze baai kreeg haar bijnaam dankzij de Engelse dichters en novellisten die hier in het begin 19de eeuw verbleven. De meest tragische onder hen was de romantische dichter Percy Bysshe Shelley, wiens vrouw Mary later nog meer bekendheid verwierf met haar roman Frankenstein. Percy verdronk toen zijn zeilboot zonk in de Golfo dei Poeti. Na enkele dagen spoelde zijn lichaam aan op het strand. Ook Lord Byron, een vriend van Percy en Mary, leefde in die tijd in La Spezia. De dichter zwom ooit de baai over om de Shelleys te bezoeken in hun villa in Lerici.

Londen

Engeland

Met Harry Potter, Sherlock Holmes, Charles Dickens, Ian Fleming en tal van andere literaire helden zal de boekenwurm zich in Londen niet vervelen. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling met als thema James Bond en kom te weten welke bar Ian Fleming inspireerde op het vlak van martini's. Ga op zoek naar de Wegisweg (Diagon Alley), uitgevonden door J.K. Rowling. Of brand een kaarsje voor Geoffrey Chaucer en andere grote poëten in de Poets' Corner van Westminster Abbey.