Direct naar artikelinhoud

Solvay bij honderd meest innovatieve bedrijven

Het Belgische chemiebedrijf Solvay staat in de top 100 van meest innovatieve bedrijven van het Amerikaanse informatiebedrijf Thomson Reuters. Het is de eerste keer dat een Belgisch bedrijf daarin slaagt, al gaat het nog maar om de tweede editie van de top 100. Amerikaanse (47) en Japanse (25) bedrijven zijn daarin het talrijkst. Een rangschikking maakt Thomson Reuters niet, wel een lijst van 100 bedrijven. Dit jaar zijn daar ook universiteiten en overheidsinstellingen bij. Belangrijk criterium is het aantal patenten dat bedrijven op hun naam hebben staan.

Nog geen witte rook voor EU-bankentoezicht

De landen van de Europese Unie zitten nog steeds niet op een lijn over het geplande eengemaakte toezicht op de bankensector. Vooral de rolverdeling tussen de Europese Centrale Bank en de nationale toezichthouders blijft voor discussie zorgen. Op 12 december doen de ministers een nieuwe poging om een doorbraak te forceren. De Belgische minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) waarschuwde dat er voor het einde van het jaar minstens een politiek akkoord bereikt moet worden tussen de lidstaten en het Parlement.

Open Vld protesteert tegen Franse biertaks

De biertaks die Frankrijk wil heffen, zet kwaad bloed bij Open Vld'ers Philippe De Backer en Bart Tommelein. Ze roepen de Europese Commissie op om op te treden. Het Franse parlement gaf deze week groen licht voor de omstreden biertaks. Die verhoogt vanaf begin volgend jaar de accijnzen op bier. Volgens Europarlementslid Philippe De Backer druist de maatregel in tegen de Europese interne markt. Hij heeft een vraag ingediend bij de Europese Commissie om de biertaks te onderzoeken.

Nokia verkoopt hoofdkantoren in Finland

De Finse gsm-fabrikant Nokia heeft zijn hoofdkantoren in Finland van de hand gedaan voor 170 miljoen euro. Nokia heeft het al een tijd moeilijk om om mee te spelen op de markt van de smartphones, waar Samsung, Apple en Google de dienst uitmaken. Het vastgoed dat nu wordt verkocht, ligt in Espoo, dicht bij hoofdstad Helsinki. Nokia is daar operationeel sinds 1997. "Vastgoed bezitten is geen deel van Nokia's kernactiviteit en als er zich goede opportuniteiten voordoen, nemen we er graag afstand van", klinkt het.