Direct naar artikelinhoud

Geweld blijft Congo beheersen

De val van Goma leidde gisteren elders in Congo tot socio-politieke onrust. In Kisangani en Bunia werden kantoren van president Kabila's partij PPRD en de VN-vredesmacht Monusco aangevallen. In de hoofdstad Kinshasa steeg de spanning na studentenprotesten.

In Kisangani liep een geplande studentenbetoging tegen de falende nutsvoorziening compleet uit de hand. De hoofdstad van de Province Orientale zit sinds zaterdag zonder water en elektriciteit. Het gebrek aan daadkracht van de overheid leidde er tot grote frustraties.

De val van Goma was de druppel die de emmer deed overlopen. Woedende jongeren staken er een kantoor in brand van de PPRD, de partij van president Joseph Kabila. Vervolgens werden ook een gebouw van het provinciebestuur, een kantoor van de kiescommissie, een huis van een ex-gouverneur en twee kantoren van de Monusco in brand gestoken.

De VN-vredesmacht werd verweten dat ze de strijd tegen M23 snel staakte en de bevolking van Goma overleverde aan de rebellen. De woedende menigte richtte zich ook tegen M23. Een kerkgebouw van een M23-kopstuk, Jean-Marie Runiga, ging in vlammen op. Ook een voedingswinkel die eigendom is van de Congolese stafchef moest eraan geloven. Tegen de late namiddag keerde een gespannen rust terug.

Ondertussen was ook geweld losgebroken in Bunia, de hoofdstad van de noordoostelijke provincie Ituri. Daar werd een Monusco-kantoor met stenen bekogeld. Twee VN-jeeps gingen in vlammen op. Het PPRD-kantoor is er in brand gestoken.

De vrees is groot dat ook in de hoofdstad Kinshasa grootschalige onrust zal uitbreken. Er waren gisteren al enkele kleinere studentenbetogingen die door de politie met traangas uit elkaar werden gejaagd, maar het nieuws over de val van Goma was nog maar beperkt doorgedrongen - onder meer omdat de nationale radio- en televisiezender RTNC er met geen woord over repte.

Voor president Kabila is de politieke schade niet te overzien. Hij vloog gisteren in allerijl naar de Oegandese hoofdstad Kampala. Daar zal hij gesprekken aanknopen met de Rwandese president Paul Kagame, die ervan beschuldigd wordt de M23-rebellen militair te steunen. De rebellen zelf zullen niet aan de dialoog deelnemen.

Beide presidenten zullen elkaar wellicht ontmoeten nadat ze eerst afzonderlijk zullen spreken met de Oegandese president Yoweri Museveni, die eveneens M23 steunde. Rwanda riep gisteren op tot een 'politieke dialoog' in Congo. "Wat vandaag in Goma is gebeurd toont duidelijk aan dat de militaire oplossing voor deze crisis heeft gefaald en dat politieke dialoog de enige manier is om het lopende conflict op te lossen", zei de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo.