Direct naar artikelinhoud

Beleggers en analisten zeggen vertrouwen in Option op

Het Leuvense Option ontgoochelde voor de vijfde keer in een jaar. De producent van datakaarten slaagde er andermaal niet in de verwachtingen in te lossen. Topman Jan Callewaert blijft optimistisch, de analisten zijn sceptisch.

De Tijd

Leuven l De beleggers hebben het duidelijk gehad met Option. Het aandeel werd gisteren bijna 30 procent goedkoper.

Option haalde in het derde kwartaal een nettowinst van 0,4 miljoen euro, een fractie van de 8,1 miljoen euro waarop analisten hadden gemikt. Een mix van factoren, waaronder problemen bij leverancier Qualcomm, lag aan de basis.

Maar fundamenteel is er meer aan de hand, leert de recente geschiedenis. Sinds september 2006 kreeg het aandeel al meerdere keren een flinke klap. Tussendoor was er soms weer een zeker herstel, maar dat kon niet beletten dat Option een groot deel van zijn beurskapitalisatie verloor. Na de val van gisteren is de onderneming nog 257 miljoen euro waard. In februari 2006 was dat meer dan 1 miljard euro.

De periode van rozengeur en maneschijn, die in 2005 leidde tot de titels Onderneming van het jaar en Manager van het jaar voor Callewaert, ligt duidelijk ver achter de rug.

Wat is er sindsdien gebeurd? Kleppers zoals Nokia tonen aan dat het uitermate belangrijk is in de technologiesector om als volumespeler een goed geoliede machine te hebben. Option groeide in een snel tempo ook uit tot een volumespeler, maar de machine hapert nog af en toe.

Zo is het geen toeval dat de commissaris van Option, Deloitte, in juli wees op "een aantal belangrijke leemtes" in de administratieve organisatie. En consultant Mercer kwam na een doorlichting onder meer tot het besluit dat het management moet worden versterkt.

Maar er is meer aan de hand. Zo dringt de vraag zich op of het nog wel een gezonde situatie is dat Callewaert de functies van voorzitter en gedelegeerd bestuurder combineert. Daarnaast is hij ook de grootste aandeelhouder.

Bij dat alles komen de almaar snellere veranderingen in de technologiesector. Producten zijn steeds sneller verouderd en nieuwe technologie dient zich aan de lopende band aan. De markt voor insteekkaarten voor laptops, nog altijd het kernproduct van Option, is bijvoorbeeld aan het opschuiven naar USB-sticks met dezelfde functie, namelijk een computer geschikt maken voor snel dataverkeer over een gsm-net. Of nog: de inbouwmodules voor laptops waarin Option flink investeerde, breken niet echt door.

Een laatste element is het genadeloze spel van de concurrentie. Zo ramen onderzoekers het marktaandeel van het Chinese Huawei voor dit jaar al op 19 procent. Vorig jaar stond Huawei zelfs nog niet apart vermeld in de tabellen. Option voelt dat effect, net als zijn Noord-Amerikaanse concurrenten Novatel Wireless en Sierra Wireless, maar blijft in zijn hooggespecialiseerde niche wereldmarktleider met een geraamd aandeel van de verkoop van 34,4 procent.

De analisten waren gisteren bijzonder hard voor het bedrijf. Geert Smet van het beleggingsblad De Belegger raadt het aandeel af. "Het is een belegging met een hoog risico en weinig stijgingspotentieel. Op het aandeel valt geen koersdoel meer te kleven. Het is dead money voor de komende jaren."

Nico Melsens, analist van KBC Securities, wijst erop dat de zwakke cijfers niet aan een vertraging in de sector te wijten zijn. "Sierra Wireless en Novatel zullen dit jaar ruime groeicijfers laten zien."

En topman Jan Callewaert? Die ziet het nog helemaal zitten: "Het probleem zat bij bepaalde chipsets die Qualcomm leverde. Wegens het risico dat onze producten zouden blokkeren, besloten we ze tegen te houden. Dat kostte ons een paar miljoen euro's omzet en een paar procentpunten marge. We moeten de zaken ook relativeren. We gaan nu inderdaad door een moeilijke periode, maar Option is en blijft een gezonde onderneming. We hebben geen enkele schuldenlast."

Het is een belegging met een hoog risico en weinig stijgingspotentieel. Er valt geen koersdoel meer op te kleven