Direct naar artikelinhoud

Peter Terrin verkoopt beter dan 'Geronimo Stilton' op Boekenbeurs

De Antwerpse Boekenbeurs haalde dit jaar 171.300 bezoekers, 16.000 meer dan verwacht. Die kochten meer boeken, en ook goede boeken. Met name AKO-winnaar Peter Terrin heeft er mooie weken op zitten.

In de aanloop naar de Boekenbeurs hield Boek.be-directeur Geert Joris nog een flinke slag om de arm. Met 155.000 bezoekers zou hij dik tevreden zijn. Twaalf dagen later spreekt Joris andere taal. De Boekenbeurs klokte gisteren af op 171.300 bezoekers, 16.000 hoger dan voorzien én 3.000 meer dan in 2011. Geen record, wél een onverhoopt succes.

Bovendien liet de meerderheid van de standhouders een gemiddelde omzetstijging van 10 à 15 procent noteren, met uitschieters tot plus 20 procent. "Het slechtere weer tijdens de eerste week speelde zeker in ons voordeel", vermoedt Joris. Verder wijst hij op de forse stijging van de online ticketverkoop aan voordelig tarief, het opnieuw aanwezige scholenprogramma én de extra activiteiten op het Auteurspodium, met succesauteurs als de Noor Karl Ove Knausgård. Op donderdag 1 november, dag van de nocturne, werd zelfs het dagrecord verpulverd: 25.910 bezoekers kwamen langs.

Heeft Astrid Bryan hoogstpersoonlijk een gemanicuurde hand in de hogere bezoekerscijfers? De komst van de tv-celebrity op 1 én 4 november zorgde voor ware signeerfiles. "Ik zou het Bryan-effect toch niet overschatten", zegt Joris. "Dat heeft ons hooguit 2.000 extra bezoekers opgeleverd. Er zijn trouwens maar 500 boeken van Bryan verkocht. Veel mensen kwamen enkel langs om naar haar te kijken." Tv-koks als Jeroen Meus en Piet Huysentruyt bleven wél een doelwit voor handtekeningenjagers.

Maar het is de erotica van E.L. James die in Antwerp Expo de hoogste ver-koopstoppen scheerde. Het liedje van de Vijftig tinten grijs-trilogie is nog lang niet uitgezongen: 3.187 exemplaren gingen er over de toonbank. "Toch is het verheugend dat ook de échte literatuur het goed deed", aldus Joris. "Post Mortem van Peter Terrin was met 1.485 exemplaren het derde best verkochte fictieboek, mede dankzij de AKO Literatuurprijs."

Joris merkt op dat bij de informatieve non-fictie zingeving opvallend sterk scoort. Uitgeverij Lannoo heeft de drie best verkopende auteurs in die branche stuk voor stuk in zijn fonds: Dirk De Wachter (Borderline Times), ex-reclamemaker Guillaume Van der Stighelen (Echt) en relatiebemiddelaar Rika Ponnet (Blijf bij mij). Bij de kinder- en jeugdliteratuur én de strips blijft het jonge grut grijpen naar vaste waarden als Geronimo Stilton én De Kiekeboes.

Opmerkelijk is dat het e-boek moeizaam van de grond blijft komen. "Ondanks de interesse voor digitale toepassingen in het e-paviljoen van Boek.be, was er ditmaal geen verkoopsstand voor e-readers", zegt Joris. "Volgend jaar moeten we daar meer op inzetten."