Direct naar artikelinhoud

'Kinderen hebben impact op carrière van vrouwen'

'Vrouwen zijn niet altijd gemotiveerd om werk en gezin te combineren.' Dat is een conclusie van het onderzoek dat sociologe Ilse Laurijssen (VUB) uitvoerde bij 809 Vlaamse vrouwen. Sjoukje Smedts

Volgens u kiezen vrouwen toch niet altijd voor een deeltijdse baan om voor hun gezin te zorgen. Waarom dan wel?

"Veel mensen denken dat het aantal uren die vrouwen aan hun werk moeten besteden ervoor zorgt dat ze hun baan niet met hun gezin kunnen of willen combineren. Dat ze daarom kiezen voor een deeltijdse baan, omdat ze meer tijd met hun gezin willen doorbrengen. Terwijl uit mijn onderzoek blijkt dat vooral het soort werk dat vrouwen uitoefenen doorslaggevend is in hun keuze om deeltijds aan de slag te gaan. Vrouwen die routinematig werken, weinig uitgedaagd worden of weinig creatief kunnen zijn in hun baan ervaren hun werk als belastend. Daardoor zijn ze minder gemotiveerd om te proberen hun werk en hun gezin te combineren. Iets wat een vrouw die meer uren werkt, maar in een uitdagende functie misschien wel wil."

Wat is dan de oplossing? Dat minder koppels voor kinderen kiezen?

"De keuze voor kinderen maken mensen op basis van persoonlijke voorkeuren en dat moet zo blijven. In het verleden adviseerden sommigen de jonge vrouwen al dat ze toch goed moesten denken aan de gevolgen voor hun carrière voor ze aan kinderen begonnen. Dat vind ik nogal cru. Er moeten andere manieren zijn om ervoor te zorgen dat de kloof tussen het werkritme van mannen en vrouwen kleiner wordt."

Mannen kiezen nu meer dan ooit voor deeltijds werk. Zijn we op goede weg?

"Er werken wel meer mannen deeltijds dan vroeger, maar het verschil met vrouwen blijft groot. Het aantal mannen dat deeltijds werkt, was zelfs te weinig om het voor mijn onderzoek te analyseren."

Moeten we er dan voor zorgen dat mannen vaker routinebanen uitvoeren?

"Het is best mogelijk dat ook mannen sneller zouden kiezen voor deeltijds werk als ze een functie hebben die weinig uitdagend is. Veel vrouwen komen alleszins nog voor ze een kind krijgen al vaker dan mannen terecht in een baan waar elke dag hetzelfde van hen wordt verwacht. Terwijl meisjes op school beter scoren dan jongens. Op de arbeidsmarkt keert dat patroon zich om. Het is logisch dat je als starter op de arbeidsmarkt begint in een routinebaan, maar we merken dat het bij vrouwen veel langer duurt voor ze daaruit geraken. Mannen wisselen sneller van job of komen eerder in een uitdagende functie terecht. Hoe dat precies komt, weten we niet."

Komt daar geen beterschap in?

"Er is nog veel ruimte voor verbetering. Zelfs bij de jonge generatie merken we nog grote verschillen. De gelijkheid van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt komt er maar heel traag en beetje bij beetje. De mannen en vrouwen die wij ondervroegen, waren trouwens al van een eerder jonge generatie. Ze werden geboren in 1976."

Dat is ook uw geboortejaar. Worstelt u zelf met de combinatie werk en gezin?

"Ik denk dat ik in een behoorlijk comfortabele positie werk. Als onderzoeker heb ik een uitdagende baan en kan ik mijn uren bovendien vaak zelf kiezen."

Een voorbeeld voor werk-gevers?

"Het is niet evident om als werkgever met een oplossing te komen. Ook net omdat vrouwen vaak al voor hun zwangerschap werken in posities waar weinig creativiteit in wordt verwacht. Het is wel interessant om als werkgever te onthouden dat vrouwen het belangrijk vinden hebben om een baan te hebben die hen voldoening geeft. Dan komen ze ook gelukkiger thuis, want vrouwen zoeken niet zozeer naar een minder zware baan nadat ze kinderen kregen. Je ontneemt hen dus best niet het werk dat hen wel nog uitdaagt."