Direct naar artikelinhoud

'Tien cent per aandeel? Het kan'

De spaarders zijn gered, de aandeelhouders blijven mogelijk met lege handen achter

Zijn de kleine aandeelhouders van Fortis hun centen kwijt? De kans is groot dat er enkel nog wat kruimels overblijven van hun spaarcenten die ze in de bank-verzekeraar hebben gestoken.

door Johan Corthouts

Brussel l Wat is het aandeel van de Fortis Groep na de afslanking van vorige week nog waard? Niemand die het met enige benadering kan zeggen. De waarderingen variëren van 1,6 tot 7 euro. Maar lager kan ook.

Wat blijft er nog over voor de aandeelhouders van Fortis na dit weekend? Voor vele kleine beleggers is het bang afwachten of ze ooit nog iets terugzien van hun centen die ze in Fortis hebben gestoken.

Gert de Mesure, onafhankelijk analist, becijferde dit weekend dat het aandeel van de Fortis Groep na de opsplitsing van afgelopen week nog 7 euro waard is. "Hoe je het ook draait of keert, Fortis is een bedrijf dat winsten maakt en dus levensvatbaar is. Die 7 euro is een prijs die bepaald is op basis van de rendabiliteit van de bank-verzekeraar", zegt hij.

Technisch gezien kan die 7 euro een juiste waardering zijn. Maar op een ogenblik dat Europa in de greep zit van een financiële crisis, in een markt zonder kopers, is het cijfer wellicht niet veel waard. "Wat heb je er nog aan als er over faillissementen wordt gesproken. Het drama van vandaag is dat elk bedrijf over de kop kan gaan zelfs wanneer het rendabel is", geeft De Mesure toe.

Wat de beste optie is voor de aandeelhouder valt niet te zeggen. Een verdere nationalisering van de Fortis Groep door de Belgische overheid? De vraag is of de overheid bereid is de aandeelhouders nog uitzicht te bieden op enig koersherstel. "Als de Belgische staat bereid is om de uitstaande aandelen op te kopen voor 5 euro dan is dat niet slecht. Maar de mogelijkheid bestaat ook dat de overheid slechts 10 cent veil heeft per aandeel. Dat kan best", zegt de analist.

Een overname door een andere commerciële bank? Afgelopen weekend was de Franse bank BNP Paribas bereid om voor 1,6 euro per aandeel Fortis op te kopen. BNP Paribas zou nog altijd interesse hebben in een overname. Nu de Fortis Groep - zonder ABN Amro en de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten - een stuk kleiner is, is het logisch dat het bod van 1,6 euro lager komt te liggen. Of toch niet? "Die prijs van 1,6 euro per aandeel was belachelijk laag. Misschien is een prijs van 4 à 5 euro mogelijk", zegt De Mesure.

Het aandeel Fortis sloot vrijdagavond op 5,4 euro. In Frankfurt donderde de koers nog verder omlaag na de aankondiging van de nieuwe deal tussen Nederland en België. Het aandeel noteerde daar nog 3,8 euro. Welke prijs er vandaag op het koersbord komt, kan niemand zeggen, als er al een notering van het aandeel komt.

Verdere onzekerheid over de juiste waardering van Fortis vloeit ook voort uit de opsplitsing van de bank-verzekeraar afgelopen week. Valt er nog ergens een lijk uit de kast? Wie beheert de toxische kredieten? De Belgen, zoals de Nederlanders vrijdag aangaven? Wat zijn de risico's van Scaldis, een investeringsvehikel op de Kanaaleilanden dat buiten de solvabiliteitsberekeningen werd gehouden? En komt de Fortis Groep onder druk voor de minwaarde die het moet boeken op de verkoop van ABN Amro?

"Het klopt dat Fortis verliezen boekt op ABN Amro en op een aantal exotische producten. Maar die zijn niet van die aard om tot een faillissement te leiden. Toch vragen spaarders en bedrijven zich af hoe veilig hun centen bij Fortis nog zijn. Fortis is daar het slachtoffer van", zegt De Mesure.

"Belangrijk is dat zij weer vertrouwen krijgen in hun bank. Nu de staat aandeelhouder is en garant staat voor hun centen zou dat gevaar geweken moeten zijn. Kijk naar Northern Rock. Die bank werd vorig jaar genationaliseerd door Groot-Brittannië. Heel veel Britten lopen nu met hun centen naar Northern Rock. De toevloed aan spaargeld is dermate groot dat de bank de rente op spaartegoeden heeft moeten verlagen om de toevloed de baas te kunnen."

Gert de Mesure, onafhankelijk analist:

Verliezen die Fortis boekt op ABN Amro en een aantal exotische producten zullen niet tot faillissement leiden