Direct naar artikelinhoud

'Iemand moet toeschouwers aanspreken en in bedwang houden'

Omstanders die een zelfdoding aanmoedigen, het is niet de eerste keer dat Grieke Forceville, directrice van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding erover hoort. "Het valt wel op dat het meestal in Groot-Brittannië is dat zoiets wordt gesignaleerd. Toch zou het een goed idee zijn het ook in België mee te nemen in de training van de preventiewerkers. Dat soort schokkende opmerkingen kan hun werk ondermijnen. Terwijl alle aandacht is gefocust op de persoon die dreigt de hand aan zichzelf te slaan is het ook nodig dat iemand eventuele omstanders kordaat toespreekt, in bedwang houdt en als dat nodig is wegbrengt. De roepers gewoon negeren is geen goed idee", zegt Forceville.

Hoewel van een andere impact dan roepers op straat verwijst Forceville ook naar het fenomeen van de aanmoedigers op het internet, "waar dat aan de lopende band gebeurt." Forceville: "Op blogs en op chatfora lees je in reacties op suïcidale berichten vaak kreten zoals 'Doe het dan, broekschijter!'. De motivatie kan pure kwaadwilligheid zijn, maar ook een uiting van onbegrip voor zelfdoding. Soms hopen mensen zelfs met dat soort uitspraken de persoon in kwestie zodanig te schokken en wakker te schudden dat hij afziet van zijn of haar fatale plan. Maar het effect is natuurlijk even negatief."

De 'aanmoedigingen' en het nemen van foto's lijken typische fenomenen voor dit tijdperk. Forceville nuanceert. "Die foto's dienen duidelijk om op het internet te plaatsen, dat is inderdaad nieuw. Maar in se zijn dat soort reacties en met andere woorden het totale onbegrip tegenover zelfdoding niet nieuw." (BDB)

De Zelfmoordlijn: 026499555, www.zelfmoordpreventie.be