Direct naar artikelinhoud

Paars-wit kan vroege dominantie niet verzilveren

Anderlecht maakte in de eerste helft op Club Brugge een overweldigende indruk en stond na een kwartier al 0-2 voor. Door een vroege tegengoal na de rust toonde de landskampioen een heel ander gelaat, met alsnog een gelijkspel als resultaat.

Anderlecht begon wervelend aan de topper in Brugge. Met een hoge pressing werd Club het voetballen belet en in balbezit liet paars-wit de bal vlot van voet tot voet gaan. Anderlecht won ook de meeste duels en was steeds eerst op de tweede bal. Het beheerste het middenveld, waar Defour en Tielemans Vazquez lam legden en een uitstekende Praet achter Mitrovic goed tussen de linies voetbalde.

Het was Praet die Simons afschudde en Mitrovic vervolgens de 0-2 op het hoofd schilderde. Defour had de score toen al geopend met een schot vanop 25 meter met een snelheid van 105 km per uur. Acheampong en Kabasele lieten nog open kansen liggen en Ryan voorkwam met een uitstekende redding dat Defour zijn tweede van de namiddag maakte. Om maar te zeggen dat de voorsprong van Anderlecht bij de rust nog groter had kunnen zijn.

"We hebben Brugge de hele eerste helft doen twijfelen", zegt Silvio Proto. "Als we voetballen zoals in die eerste helft, gaan we dit seizoen heel veel wedstrijden winnen. Defour speelde een belangrijke rol, want hij gaf telkens het signaal voor de pressing naar voor. We verloren de bal nauwelijks. Praet was voor mij de man van de match. Hij was constant aanwezig en zorgde voor doelgevaar. Of Praet centraal moet blijven staan, is een vraag voor de trainer. Maar we waren top, er stond maar één ploeg op het veld."

"Ik denk dat Club verrast was door onze aanpak", vertelt Olivier Deschacht. "We zetten hoog druk en beletten hen te voetballen."

Mistasten

Zo vlot als het liep voor de rust, zo moeizaam voetbalde Anderlecht na de pauze. Dat had veel, zoniet alles te maken met een vroege tegengoal, die voortkwam uit een stilstaande fase. Proto redde knap de vrije trap van Castillo en de rebound van Storm, maar moest zich toch gewonnen geven toen ook Jörgensen nog eens mocht aanleggen. De tweede tegengoal volgde eveneens na een stilstaande fase, toen Engels kon profiteren van mistasten van Mbemba, het enige smetje op een sterke match van de Congolees.

"De coach had ons opgedragen om in het vierde kwartier vooruit te blijven pressen en vooral geen goal te incasseren", vertelt Proto. "Als we blijven drukken, maken we het onszelf makkelijker en maken we wellicht nog een goal. Maar jammer genoeg deden we net het omgekeerde van wat de coach ons vroeg. We kropen achteruit en kregen twee goals tegen op stilstaande fasen.

"We weten nochtans dat Brugge daar sterk op is. zeven van hun acht goals komen uit spelhervattingen. Maar we hebben een jonge groep en leren uit zulke foutjes. Toch hadden we op het einde nog de winnende goal kunnen maken via Kabasele. Op die twee stilstaande fasen en wat gemiste kansen na speelden we eigenlijk een perfecte match."

"We waren de tweede helft begonnen met dezelfde intentie om Club Brugge op eigen speelhelft vast te zetten", aldus Deschacht. "Maar het eerste tegendoelpunt viel heel vroeg in die tweede helft en dat gaf de thuisploeg, opgezweept door het eigen publiek, een geweldige boost. Komen we het eerste kwartier zonder kleerscheuren door, dan denk ik dat de buit binnen geweest zou zijn. Op basis van het spelverloop is de uitslag billijk, maar als je op Brugge aan de rust 0-2 voorstaat, dan mag je dat niet meer weggeven. Op dat vlak leeft er ontgoocheling in de ploeg."

Concentratieverlies

Voor de tegengoals keek Deschacht vooral naar de eigen ploeg. "We wisten dat Club gevaarlijk is op stilstaande fases en het grootste deel van zijn goals uit standaardsituaties scoort. En toch laten we ons vangen. Vooral op het tweede doelpunt was er concentratieverlies. Club nam heel snel een hoekschop en we reageerden gewoon niet alert genoeg. Ook ik niet want ik stond niet bij mijn rechtstreekse tegenstander.

"Op de eerste goal mogen de Bruggelingen de rebound pakken nadat Proto een schitterende save uit zijn handschoenen had getoverd. Ook op die fase waren we niet scherp genoeg. Maar ik heb echt geen kritiek op mijn ploegmaats want iedereen deed het schitterend vandaag."